StoryEditor

Znanstvenici probudili mikrobe zarobljene na morskom dnu 100 milijuna godina

Piše D  /  29.07.2020., 03:07h

Skupina stručnjaka iz Japana i SAD-a proučavala je može li ispod negostoljubivog morskog dna Tihog oceana preživjeti mikroskopski život. Dobili su svoj odgovor – uspjeli su pomoću hrane i dodatnog kisika probuditi mikrobe koji su prije 100 milijuna godina ostali zarobljeni u sedimentima morskoga dna.

Rezultat je bio impresivan. Mikrobi su uspjeli preživjeti nevjerojatno teške životne uvjete, od ogromnog tlaka i nedostatka kisika pa sve do nestašice energije i hranjivih tvari. Obično se pod tako velikim pritiskom nakon više milijuna godina stvaraju fosili, odnosno ostaci organizama ili okamine koje je nemoguće povratiti u život.

75 metara ispod morskog dna

Znanstvenici su tijekom ekspedicije u 2010. godini, na brodu JOIDES Resolution, izvadili jezgre sedimenata s čak 75 metara dubine ispod morskog dna ili gotovo 6 kilometara ispod površine oceana, piše Science Alert.

Uzorke su prikupili iz drevne gline koja se akumulira u najdubljim i najudaljenijim dijelovima oceana i mnogo mlađih nanofosilnih materijala, starih između 4,3 i 13 milijuna godina.

U njima su u svakom sloju, od vrha do dna, pronašli mikrobe koji koriste kisik. Potom su na brodu analizirali jesu li ti izgladnjeli mikrobi zadržali svoj “metabolički potencijal” i mogu li se ponovno oživjeti.

Dali im hranu i kisik

Stručnjaci su drevnim mikrobima koje su izdvojili u posebne bočice pridodali kisik i hranjive supstrate koji su sadržavali ugljik i dušik, a zatim zatvorili spremnike te ih otvarali samo nakon 21 dana, 6 tjedana i 18 mjeseci.

Otkrili su da su uspjeli oživjeti do 99 posto izvorne mikrobne zajednice čak i iz najstarijih uzoraka sedimenta. Zatim su zajednice mikroba razvrstali na temelju njihovih gena i otkrili da su drevnim morskim tlom dominirale bakterije, ali ne vrsta koja stvara spore, što znači da su bile spremne za razvoj čim im se ponudio pravi obrok.

Mikrobi nisu demonstrirali svoju otpornost samo u oceanskim dubinama. Znanstvenici su također pronašli mikrobe koji preživljavaju u ekstremnim uvjetima na Antarktici, kao i u najsušim pustinjama.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:38