StoryEditor
topljenje ledenjaka

Znanstvenici predviđaju koji će gradovi biti potopljeni zbog globalnog zatopljenja, među prvima i jedan hrvatski

Piše desk  /  17.10.2022., 08:20h

Znanstveni podaci pokazuju da je topljenje ledenjaka imalo utjecaja na rast razine mora tijekom 20. stoljeća, a u 21. stoljeću se taj utjecaj još povećao

O globalnom zatopljenju i topljenju ledenjaka puno se govori, ali se zato ne čini puno da se ono zaustavi. A koliko je to ozbiljan problem može se vrlo dobro uvidjeti pomoću alata koji je osmislila NASA, a koji predviđa koji će gradovi biti potopljeni zbog topljenja ledenjaka izazvanog globalnim zatopljenjem, prenosi večernji.ba.

Znanstvenici su u "formulu" stavili učinak Zemljine gravitacije i njezine rotacije kako bi predvidjeli kako će se voda "redistribuirati" diljem svijeta. 

– Alat za svaki grad daje jasnu sliku koji su ledenjaci od posebne važnosti – kazao je svojedobno BBC-ju jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da od topljenja velikih ledenih površina na zapadnom dijelu Grenlanda u Europi trebaju strahovati, uz London i Dubrovnik, i Tromso, Oslo, Atena, Sirakuza, Marseille, Gibraltar i Brest.

Znanstveni podaci pokazuju da je topljenje ledenjaka imalo utjecaja na rast razine mora tijekom 20. stoljeća, a u 21. stoljeću se taj utjecaj još povećao.  

Dnevnik.ba

10. srpanj 2024 02:33