Znanstveni skup Herceg-Bosna iz povijesne perspektive održat će se 10. studenog 2023. u Zagrebu, u Viteškoj dvorani Kule nad Kamenitim vratima.DNEVNIK.BA -
StoryEditor

Znanstveni skup o Herceg Bosni iz povijesne perspektive 10. studenoga u Zagrebu

Piše desk  /  31.10.2023., 12:08h

Znanstveni skup Herceg-Bosna iz povijesne perspektive održat će se 10. studenog 2023. u Zagrebu, u Viteškoj dvorani Kule nad Kamenitim vratima.

Na skupu će govoriti ugledni znanstvenici Ivo Lučić, Ivica Šarac, Davor Marijan, Dražen Barbarić, Mladen Ančić, Ante Nazor, Jakša Raguž, Nikica Barić, Domagoj Knežević, Mario Jareb, Ilija Vučur, Anto Brtan, Mijo Beljo i Hrvoje Mandić.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna proglašena je 1993., a prethodno su 1991. formirane Hrvatska zajednica bosanske Posavine i Hrvatska zajednica Herceg Bosne, kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjeline. 

Herceg-Bosna je politički okvir koji je obilježio djelovanje većine Hrvata u Bosni i Hercegovini tijekom rata 1991. - 1995. Njezin koncentrirani izraz bilo je Hrvatsko vijeće obrane, kao vojna organizacija i kao privremeni okvir uprave koja se trudila zamijeniti raspadnute institucije Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. 

Uz pomoć Republike Hrvatske, bosanskohercegovački Hrvati su kroz Herceg-Bosnu odigrali ključnu ulogu u svojoj i opstojnosti Bosne i Hercegovine, što je posebice došlo do izražaja u prvim mjesecima eskaliranog rata i srpskih ofenzivnih operacija. 

Namjera znanstvenog skupa Herceg-Bosna iz povijesne perspektive je dati odgovore na niz pitanja o Herceg-Bosni, poput okolnosti i pobuda za njezino osnivanje, o odnosu Hrvata prema druga dva naroda u BiH i njezinom tretmanu od predstavnika međunarodne zajednice. 

Skup će nastojati rasvijetliti odnos između Republike Hrvatske i Herceg-Bosne, kao i političke, vojne i društvene aspekte razdoblja u kojem se formirala i postojala Herceg-Bosna. Također, namjera je rasvijetliti i pobude njezinog sustavnog demoniziranja, posebice u dijelu medijske scene u Hrvatskoj. 

Organizatori ovog znanstvenog skupa su  Hrvatski institut za povijest, Zagreb; Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Zagreb; Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH, Mostar; Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Mostar.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:32