StoryEditor

Značajno pale cijene dionica na Wall Streetu

Piše D  /  29.01.2019., 07:01h

Dow Jones oslabio je 0,84 posto, na 24.528 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,78 posto, na 2643 boda, a Nasdaq indeks 1,11 posto, na 7085 bodova. U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a među najvećim je gubitnicima bio industrijski sektor, s prosječnim padom cijena za 1 posto, prenosi HINA.

Manje zarade zbog slabljenja kineske potražnje

Pritom je dionica Caterpillara pojeftinila više od 9 posto jer su kvartalni poslovni rezultati tog najvećeg svjetskog proizvođača teške mašinerije slabiji nego što su analitičari očekivali, što je posljedica slabljenja potražnje u Kini i rasta troškova poslovanja.

Još je više, gotovo 14 posto, potonula cijena dionice NVIDIA-a nakon što je taj proizvođač čipova smanjio procjene prihoda u posljednjem lanjskom tromjesečju, također, zbog slabije nego što se očekivalo prodaje u Kini.

Te su vijesti podržale bojazni ulagača da će se usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva znatno odraziti i na poslovne rezultate američkih multinacionalnih kompanija.

Prošloga je tjedna objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u 2018. porastao samo 6,6 posto, najsporije u posljednjih 28 godina, a analitičari u anketi Reutersa ovoj godini očekuju daljnje usporavanje na 6,3 posto.

I niz drugih pokazatelja ukazuje na slabljenje kineskog gospodarstva.

"Prošloga tjedna ulagači su bili optimistični jer su poslovni rezultati kompanija bili prilično dobri, no danas je druga priča. Kina je zaista veliki dio slike zarada mnogih kompanija", kaže Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

Analitičari smanjuju procjene zarada

Dosad je gotovo 25 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto lanjsko tromjesečje, pri čemu ih je 72,6 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa analitičari sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti u prosjeku veće za otprilike 14 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, kao što su procjenjivali i na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata.

To znači da je rast zarada usporen, s obzirom na to da su u prethodnim kvartalima rasle po stopi većoj od 20 posto.

Uz to, nakon niza upozorenja kompanija, analitičari su smanjili procjene zarada kompanija u cijeloj ovoj godini na 5,6 posto, s prijašnjih 6,3 posto.

Cijena nafte pale

Oštro su, oko 1 posto, jučer pale i cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte nakon što je krajem prošloga tjedna objavljeno da je u SAD-u povećan broj aktivnih naftnih postrojenja.

To najavljuje daljnji rast ionako rekordne proizvodnje nafte u SAD-u zbog čega bi ponuda na svjetskim tržištima ponovno mogla nadmašiti potražnju u uvjetima kada se rast globalnog gospodarstva usporava, zbog čega bi mogla oslabiti i potražnja za energentima.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,91 posto, na 6747 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,63 posto, na 11.210 bodova, a pariški CAC 0,76 posto, na 4888 bodova.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:01