StoryEditor

Značajna kršenja mjera propisanih u cilju sprječavanja širenja zaraze

Piše D  /  07.08.2020., 10:08h

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove Feni su kazali da su od donošenja prvih mjera kojima je omogućen rad gospodarskih subjekata, od 20. svibnja, inspekcijski organi u FBiH proveli 11.097 inspekcijskih nadzora, donijeli 1.385 rješenja o otklanjanju nedostataka, izrekli 280 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 492.015 KM, te devet mjera o zabrani rada i 24 upozorenja. Podaci nisu potpuni jer uključuju djelomične informacije i podatke za srpnje.

- Situacija na terenu govori o izvjesnoj razini nepridržavanja i to minimuma obveznih mjera što su: nošenje maski, poštivanje propisane fizičke distance, korištenje dezinfekcijskih sredstava i dezobarijera, redovna dezinfekcija poslovnih prostorija - naveli su.

Naredbama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva od 7. i 23. srpnja, županijskim stožerima je dozvoljeno i uvođenje restriktivnijih mjera na području županija ili općina, prema procjeni epidemiološke situacije, za čije praćenje i provođenje su nadležni županijski, gradski i općinski inspekcijski organi.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove naglašavaju da takve odluke prvenstveno služe osiguranju i zaštiti osobnog i javnog zdravlja, što je primarna zajednička vrijednost u kojoj zahtjev za djelovanjem represivnog aparata treba biti krajnje nužan potez, jer se podrazumijeva i prirodno očekuje maksimalna odgovornost, disciplina, predostrožnost i suradnja građana, naročito u uvjetima opće pošasti i prijetnje opasne i smrtonosne infekcije.

Ističu da će pooštravanje mjera, odnosno restriktivnije mjere federalnog i županijskih kriznih stožera svi odgovorni organi sustavno pratiti i krajnje represivno djelovati da bi se osigurala kolektivna sigurnost odnosno zaštita života i zdravlja stanovništva.

Po pitanju sankcija, navode da su propisane kaznenim odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBIH. Također, podsjećaju da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i kazneno djelo.

Tijekom trajanja stanja nesreće u FBiH, kontinuirano postupanje po naredbama Federalnog stožera civilne zaštite djelotvorno je usporilo tijek pandemije, navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, čime su epidemiološki indikatori krajem svibnja i učinci obveznih sanitarnih kontrola na granici pružali osnovu za ublažavanje mjera, uz dalje striktno pridržavanje mjera i preporuka nadležnih organa.

Od prestanka stanja nesreće na području FBiH, fokus djelovanja u smislu praćenja provođenja i obvezujućih mjera je na županijskim, gradskim i općinskim inspekcijama, uz koordinirano djelovanje, interventne nadzore i podršku šest inspektora Federalnog zdravstvenog inspektorata i inspektorata za hranu Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Po pitanju raspoloživog kadra, navode, svi inspekcijski organi su u funkciju zaštite zdravlja stanovništva stavili sve raspoložive kapacitete, što je ukupno oko 60 inspektora.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:34