StoryEditor

Zna li Mektić koji su "zakonski okviri" za ilegalne migrante?

Piše D  /  25.10.2018., 01:10h

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić sve manje izlazi u javnost.  Kampanja je završila, njegov SDS je na izborima potučen do nogu, a više nema potrebe ni za račun SDA da po televizijama priča besmislice o „državnim udarima“ koji se provode u Bosni i Hercegovini zbog migranata.

Možda su neki građani BiH bili optimistično naivni i vjerovali kako ministar sigurnosti uspjeti izboriti se s nezakonitim migracijama, što i jest njegov primaran posao, no sada su vjerojatno svjesni u kakvoj su bili zabludi.

Ipak, Mektić je posljednjih tjedana promijenio priču. Sada umjesto o „državnim udarima“ priča o „vraćanju migranata smjestiti u zakonske okvire‘‘.

Opravdano je pak pitanje, zna li uopće Mektić što su „zakonski okviri“ kad se govori o ilegalnim migrantima?

Naime, građanin Bosne i Hercegovine koji pročita te „zakonske okvire“, konkretno članak 118 Zakona o strancima,  vidjet će da Zakon propisuje da stranac bez dokumenata mora biti pod nadzorom u posebnim ustanovama.

No, nezakoniti migranti koji su u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji, nisu ni pod kakvim nadzorom i slobodno se kreću bez dokumenata  Bosnom i Hercegovinom.

Posljednjih tjedana smo svjedoci građana Unsko sanskog kantona koji se boje za svoju sigurnosti, već se događaju fizički obračuni migranata i građana ovog kantona, a migranti napadaju čak i policiju.

Članak 118 stavak 2. Zakona o strancima, propisuje da će stranac biti pod nadzorom ako njegovo kretanje predstavlja opasnost za sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

Nezakoniti migranti, koji prema Zakonu o strancima nisu niti smjeli  prijeći granicu BiH bez dokumenta, tako se danas slobodno šeću bez ikakvog nadzora Bosnom i Hercegovinom.

Točne su tvrdnje Ministra sigurnosti da nezakonita migracija predstavlja globalan problem u svijetu, ali potrebno je odgovoriti zašto se BiH nikako nije snašla u takvim okolnostima?

Zašto ti nezakoniti migranti ne uđu u Hrvatsku ili Mađarsku onako kako su ušli u BiH?

Mnoge zemlje se uspješno bore protiv nezakonite migracije, možda zato jer doista  poštuju zakonske propise kada su u pitanju nezakoniti migranti.

Ne očekujemo da će Mektić dati odgovore na i jedno od postavljenih pitanja. Njegov mandat je na isteku, i on je svoje odradio – napunio je državu ljudi o kojima ne znamo ništa i koji će u BiH ostati mjesecima. Prava migrantska kriza u BiH tek počinje i za to možemo zahvaliti Mektiću u njegovim sarajevskim pokroviteljima.

R.I. / Dnevnik.ba

 

25. travanj 2024 16:07