StoryEditor

Zlorabi li se u BiH bolovanje?

Piše D  /  16.08.2020., 12:08h

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju na kojemu inzistira Udruga poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine trebao bi se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri, piše bhrt.ba.

Prijedlog predviđa smanjenje broja dana bolovanja koji idu na teret poslodavca, te bolovanja pri ozljedama na radu.

BiH ima tri puta veći prosjek bolovanja od prosjeka EU, odnosno njihov prosjek bolovanja je šest i pol radnih dana godišnje, podsjećaju poslodavci. Suština svega je da poslodavci nastoje smanjiti obveze naknade plaća na njihov teret s 42 dana na 15. Cilj je, tvrde poslodavci, smanjiti zlouporabu bolovanja.

Poslodavci predlažu i brisanje jednog člana koji se odnosi na ozljede na radu. U slučaju bolovanja, uslijed ozljede na radu, poslodavac bi snosio troškove do 15 dana, a ne do stjecanja radne sposobnosti kao što je to slučaj sada.

“Da budem direktan. Ako igrate negdje s prijateljima mali nogomet i slomite nogu, troškove liječenja će snositi Zavod zdravstvenog osiguranja. Ako idete preko kruga tvornice i spotaknete se i slomite nogu, troškove liječenja plaća poslodavac. Smatramo da je to neopravdano”, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH ističu da su obavili razgovore s predstavnicima poslodavaca. Kažu da će načelno pokušati usuglasiti izmjene i dopune seta zakona, uključujući i Zakon o zdravstvenom osiguranju. Ipak, zabrinutost postoji kod pitanja hoće li Zavod zdravstvenog osiguranja moći pokriti troškove.

“Otprilike 100 milijuna na godišnjoj razinu su troškovi po osnovi bolovanja radnika u FBiH, samim tim će 2/3 biti stavljene na teret ZZO i to je razlog za zabrinutost. Brine nas hoće li radnici ostvarivati sva svoja prava koja su do sada ostvarivali iz primarne zdravstvene zaštite, ako dio ne bude percipiran od strane Federacije ili županije”, kazao je Mevludin Bektić, predsjednik SSS BIH.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:41