StoryEditor

Zločin u Šibeniku: Ubojica pucao kineskim kalašnjikovom, policija utvrdila motiv

Piše D  /  01.02.2021., 01:02h

Policijska uprava šibensko-kninska iznijela je nove informacije o četverostrukom ubojstvu i samoubojstvu na šibenskom području gdje je u subotu posrnuli poduzetnik ubio četvero ljudi te je na kraju presudio i sebi.

Naime, vlasnik posrnule pekarske tvrtke Matkol, Branko Koloper u subotu je u Vodicama rafalnom paljbom iz automatske puške likvidirao jednog od moćnijih šibenskih poduzetnika Tedija Slamića, dok je ranije u Ražinama na ulazu u Šibenik likvidirao stečajnu upraviteljicu i HDZ-ovu gradsku vijećnicu Radojku Danek, njezinog supruga i poduzetnika Tonija Šparadu.

Kasnije navečer u Vodicama je pokraj automobila pronađeno beživotno Koloperovo tijelo.

Policija je u 12.56 sati prvo zaprimila dojavu da je u Vodicama u Mercedesu pronađeno tijelo 47-godišnjaka. Utvrđeno je da se radi o pucnjavi.

– U 13.23 sata policija je zaprimila dojavu od Hitne pomoći o još tri mrtve osobe. Utvrđeno je da se radi o 42-godišnjaku, 62-godišnjaku i 61-godišnjakinji koji su umrli nasilnom smrću i da na tijelu imaju prostrjelne rane – rekao je na konferenciji za novinare Ivica Kostanić, načelnik PU šibensko-kninske

– Građanin je dojavio za vozilo za kojim je bila raspisana potraga, a kraj vozila je pronađeno i mrtvo tijelo osumnjičenog. Sva tijela su prevezena u bolnicu na obdukciju – dodao je i nastavio:

– Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili smo kako je počinitelj 30. siječnja prvo koristeći automatsko oružje, kinesku verziju kalašnjikova, nešto prije 11 sati ubio tri osobe na području grada Šibenika nakon čega se automobilom ubijenog 60-godišnjaka zaputio prema Vodicama. U Vodicama je parkirao ispred trgovine u vlasništvu 47-godišnjaka čekajući ga i u trenutku kada je on odlazio, ispalio je rafal prema automobilu. Nakon što je ubio 47-godišnjaka osumnjičeni se uputio prema izlazu iz Vodica. Krenuo je s ceste na makadamski put i iz istog automatskog oružja sebi je oduzeo život. Osim korištenja automatskog oružja isti je nelegalno posjedovao jedan pištolj, zračnu pušku s optikom i streljivo, ukupno 302 komada streljiva – kazao je Kostanić.

Policija pretpostavlja da su iz kalašnjikova počinjena sva četiri ubojstva i samoubojstvo, ali to će se još utvrditi vještačenjima.

– Motiv za počinjenje ubojstava je poslovni odnos između osumnjičenih i oštećenih vezano za stečajni postupak nad tvrtkom osumnjičenog i uz novčani iznos za koji su tvrtke trebale biti prodane – kaže načelnik policije.

– Počinitelj je kalašnjikov nabavio ilegalno, moramo utvrditi kako je uspio doći do njega – dodao je.

Na pitanje je li ostavio oproštajno pismo, policija kaže da ga nije pronašla.

– Ispaljeno je više streljiva. U skladištu je pronađeno 16 čahura, u automobilu od osobe kojoj je oduzet život u Vodicama pronađeno je 21 streljivo – rekao je Kostanić.

Policija do trenutka tragičnih događaja nije imala nikakvo saznanje o nesuglasicama između ubijenih osoba i počinitelja niti se ikad itko obratio policiji u vezi toga.

Koloper je imao lovačko oružje koje mu je oduzeto 2009. godine zbog nasilja u obitelji.

– Tek nastupom rehabilitacije od tri godine, odnosno od 2010. godine, nakon što se razveo od supruge nad kojom je počinio prekršaj, oružje mu je vraćeno. No, 2018. godine oružje mu je ponovno privremeno oduzeto zbog kaznenog dijela prijetnji. Tada nisu utvrđeni elementi kaznenog dijela prijetnje, ali kada mu je policija došla u kuću utvrđeno je da ga nije čuvao sukladno zakonu. On od rujna 2018. godine nema to oružje. On se na to bio žalio, postupak je bio u tijeku – kazao je Kostanić.

Policija je došla do informacija kako je sastanak u Ražinama trebao početi u 10 sati, a ubojstvo je počinjeno sat vremena kasnije, piše Vecernji.hr.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:18