StoryEditor
postaje tradicija

Zlatne ruke Livnjaka - sajam koji je prerastao lokalne granice

Piše desk  /  15.12.2021., 09:23h
„Zlatne ruke Livnjaka“ naziv je dvodnevnog sajma koji je već devetu godinu zaredom organizirao Poslovno-trgovački centar „Forum“. Sajam je to koji je odavno prerastao lokalne granice. Ove godine okupio je 36 izlagača, a kako je sajam prodajnog karaktera, ponešto se i zaradi, piše federalna.ba.

Snježni pokrivač i predblagdanski ugođaj pogodovali su 'zlatnim rukama' malih proizvođača koji su javnosti predstavili svoje proizvode. To i jest cilj sajma, ponukati ljude da se aktiviraju, proizvode, izlažu i zarade.

„Ja sam prezadovoljna, a mislim da su i ostali zadovoljni jer kod kuće nemaju ništa ako sjede, a ako iziđu bar nešto će zaraditi. Uz puno truda i puno rada i puno odricanja i ženske smo - moramo se usuditi, moramo se žrtvovati, ali sve je to za dobrobit domaćinstva“, govori Kova Pećanac, stanovnik Drvara.

Mate Vujica predstavnik je organizatora. Objašnjava kako su „Zlatne ruke“ prerasle biti tek lokalni fenomen - postale su regionalni fenomen: „Osim iz Livna, ljudi dolaze iz Tomislavgrada, iz Drvara, iz Banje Luke, iz Mostara i, evo, želimo im dobrodošlicu“.

Svojim izložbenim štandom predstavila se i livanjska Škola za život. Sve izloženo potpuno je prirodno i rezultat je praktične nastave.

„Kuhari su pripremali domaće kolače, sad božićne, ove suhe kolače. Poljoprivredni prehrambeni tehničari su spremali sokove. Naši farmaceutski tehničari su se, kao i prošle godine, bavili malo pripravljanjem tih farmaceutskih pripravaka. Hotelijersko-turistički tehničari su radili narukvice prijateljstva“, navodi Mirela Tičinović, profesorica u SSŠ Livno.

A bez nadaleko poznatog livanjskog brenda nijedan sajam ne bi bio potpun.

„Grad sira - i onda i mi svake godine kao društveno uključena firma sudjelujemo u životu svoje zajednice i doprinosimo na sve moguće načine svim događanjima u našem kraju“, kaže Zdravko Markov, predstavnik Mljekare Livno.

Svojim rukotvorinama predstavila su se i djeca s poteškoćama u razvoju.

„Prijavljujemo se redovno na ovakva događanja i da se malo promoviramo i da pokažemo šta radimo i ujedno i pokupimo nešto od donacija, tog što prodamo“, dodaje Silva Matić, predsjednica Udruge Puž iz Livna.

I na taj način osiguraju sredstva za rad Udruge i kupovinu repromaterijala za nove rukotvorine koje 'Pužići' stvaraju s mnogo veselja i uz nesebičnu pomoć brojnih volontera.

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 13:50