StoryEditor
kultura

Zlatne riječi dr. Zdravke Mile Marijanović - slikovnica koja je, poput sunca, zasjala na našem književnom nebu

Piše desk  /  02.06.2023., 17:49h

Predstavljanje slikovnice poznate mostarske liječnice dr. Zdravke Mile Marijanović Zlatne riječi, koju je ilustracijama obogatio Josip Mijić, događaj je koji je izazvao veliko zanimanje publike na ovogodišnjem Mostarskom proljeću 2023. – XXV. danima Matice hrvatske Mostar u Galeriji kraljice Katarine Kosače.

Uz autoricu dr. Zdravku Milu Marijanović, u programu su sudjelovali Miro Petrović, urednik slikovnice, Misijana Brkić-Milinković, izvršna urednica Zlatnih riječi, recenzentice Anita Martinac i Tina Laco  te Bruno Marijanović, inače autoričin unuk, koji je recitirao njezine stihove "Hvala ti, mama".

Književnik Miro Petrović kazao je kako je za novo djelo dr. Marijanović, kao urednik, birao ugledne recenzente, tj. recenzentice, koje su već ranije čitale i pratile i predstavljale književni rad  autorice Zdravke Mile Marijanović, a to su Tina Laco i Anita Martinac.

- Ali, kažem ja sebi: obje recenzentice su iz Mostara, a meni se slikovnica zaista dopada i ja

želim provjeriti svoje mišljenje kod još jedne recenzentice, izvan Mostara. Naravno, o

recenzenticama i recenziranju ja ništa ne govorim autorici Mili Zdravki Marijanović. I

pošaljem ovu lijepu slikovnicu, završenu i ilustriranu, na recenziranje književnici Sanji Pilić – pojasnio je Petrović.

- Mala će publika zasigurno uživati ne samo kao čitatelj nego i gledatelj ove slikovnice u kojoj su likovi nacrtani gotovo s lutkarskom kvalitetom, odnosno djeluje dohvatljivo i opipljivo. Slikovnica Zlatne riječi nije samo pouka o lijepom ponašanju, nego pohvala dobrobiti, ljubaznosti i pristojnosti kroz oči djeteta, glavnog lika dječaka Marka, s kojim se lako poistovjetiti – kazala je, među ostalim, Tina Laco.

- Nova slikovnica pod nazivom Zlatne riječi rodila se iz zlatnog srca autorice dr. Zdravke Mile Marijanović, koja je ne samo liječnica koja pomaže čovjeku u njegovu tjelesnom zdravlju, nego i odgojiteljica koja upravo ovom knjigom djeluje na duhovno zdravlje birajući najbolju terapiju za dušu. Biranim riječima stavlja melem kojim ublažava surovost današnjice i podsjeća nas na izvornu ljepotu ophođenja i komunikacije među ljudima – navela je, među ostalim, Anita Martinac.

- Lijepe, zlatne riječi imaju veliku snagu, a to često zaboravljamo. One nas mogu iscijeliti. promijeniti, utješiti, razveseliti, ozdraviti – poput čarobnog štapića su. Ipak, nedovoljno ih koristimo, a kada su nama upućene osjećamo se kao da nas je obasjalo sunce. Zbog tog toplog, zlatnog sjaja koji nam grije srce, trebamo ih što češće ponavljati. Slikovnica Zdravke Mile Marijanović baš je jedno takvo sunce koje je uz pomoć odličnih, stilski čistih i profinjenih ilustracija zasjalo na našem književnom nebu. Dječak Marko rado sluša majčine savjete, iako se na početku dana čini da nije tako. Ali radi se samo o trenutku nepažnje, jutarnje mrzovolje ili nečeg trećeg – mama ima razumijevanja za sina. Marko, zapravo, pažljivo sluša majčine riječi i pamti ih. Zlatne riječi učinit će ga zlatnim dječakom… - napisala je, među ostalim, u svojoj recenziji Sanja Pilić.

Prof. Silvia Vukojević i prof. Anamarija Vukojević izvele su pjesme "Cesarica" te "Odlaziš, sine", za koju je tekst i glazbu napisala dr. Zdravka Mila Marijanović. Glazbu supotpisuje prof. Silvia Vukojević, zadužena i za aranžman.

Nakladnici Zlatnih riječi su MH Mostar i Zdravo društvo Mostar.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 00:16