Article_Top_970x250

ŽIVOT U BIH: Potrošačka košara 1.988 KM, prosječna plaća 932 KM

Saveza samostalnih sindikata BiH

ŽIVOT U BIH: Potrošačka košara 1.988 KM, prosječna plaća 932 KM

stu 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Sindikalna potrošačka košara koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za listopad 2019. godine iznosi 1.978,91 KM i za 36,30 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za kolovoz 2019. iznosila je 932 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za osam KM je niža od prosječne plaće isplaćene u srpnju 2019. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke košare prosječnom plaćom je 47,1 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH, prenosi Fena.

Potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije: Prehrana s 41,8 posto, stanovanje i komunalne usluge s 15,7 posto, higijena i održavanje zdravlja s 5,7 posto, obrazovanje i kultura s 8,6 , odjeća i obuća s 15,2, prijevoz sa sedam  i održavanje domaćinstva sa šest posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Dnevnik.ba

Tagovi: