StoryEditor
Zdravka Infeld

Život jedne od najbogatijih Hrvatica: Bila je mlada udovica, a danas vodi dvije firme

Piše desk  /  08.11.2021., 19:05h
Jedna od najbogatijih Hrvatica, 61-godišnja poduzetnica Zdravka Infeld, živi poprilično samozatajnim životom u Austriji, gdje vodi uspješan biznis.

Prema pisanju Storyja, u Austriji i Danskoj Zdravka ima čak 228 zaposlenih osoba, a posjeduje tvornice proizvodnje žica za gudačke instrumente.

Njezin 16 godina stariji suprug Peter Infeld naslijedio je obiteljski posao koji je vodila njegova pokojna majka, a ona mu je ostavila tvornicu koja je među prvima proizvodila čelične žice za glazbala.

Također se s majkom od 1965. godine bavio kolekcionarstvom, a u svojoj kolekciji imali su slike velikih umjetnika, poput Picassa i Dalija, a od hrvatskih slikara slike Murtića, Glihe i Stančića.

Zdenki Peter nije bio prvi suprug. Naime, ona je vrlo rano postala udovica, kada je imala samo 22 godine. Njezin prvi suprug Moris Palislamović poginuo je u prometnoj nesreći te je Zdenka ostala sama s dvoje djece.

Njen drugi brak s Peterom također nije bio dugog vijeka. Naime, iako su se oni upoznali početkom 80-ih godina, vjenčali su se tek 2004. godine, a Peter je preminuo pet godina kasnije.

Otprilike u vrijeme kad su se Peter i Zdenka vjenčali, on je izgubio sve jer su ga prevarili poslovni partneri, a Zdenka je na austrijskom sudu 2005. tužila odgovorne u Zakladi Infeld te je parnicu dobila 2013. godine.

Nakon suprugove smrti završila je studij menadžmenta te je preuzela obiteljski biznis. Proizvodnju u tvrtki Thomastik Infeld podigla je za sto posto. Također je investirala u modernizaciju proizvoda i izradu novih strojeva, a kupila je i konkurentsku firmu u Danskoj sa sjedištem u Kopenhagenu.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 14:31