Article_Top_970x250

Živković: Posavska županija izdvaja najveća sredstva za razvoj gospodarstva

o projektima i rezultatima

Živković: Posavska županija izdvaja najveća sredstva za razvoj gospodarstva

stu 03, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Na području Federacije BiH Posavska županija izdvaja najveća sredstva za poticanje razvoja gospodarstva u odnosu na proračun. Posebno se radi na poticanju otvaranja novih radnih mjesta, razvoju poduzetništva i obrta, pokretanju razvojnih projekata i praćenju položaja gospodarskih projekata - ustvrdio je ministar gospodarstva i prostornog uređenja Posavske županije Dragutin Živković.

Po njegovim riječima, u prošloj godini bilježili su rast zaposlenih, dok danas gospodarski subjekti u županiji zapošljavaju više od 4600 radnika.

-Kroz Grant za razvoj, u suradnji s Vladom i gospodarstvenicima, radimo na otvaranju obrta, dokvalifikaciji i prekvalifikaciji radnika i zapošljavanju nezaposlenih s višom i visokom stručnom spremom. Sufinanciramo kamate na kredite, razvoj zadruga i nabavu osnovnih sredstava -istaknuo je ministar.

Dodao je kako je u Posavskoj županiji najznačajniji segment poslovanja stvaraju poduzeća koja su u prošloj godini ostavila prihod od 830.036.010 maraka, uzimajući u obzir i prohod obrta gdje iznos premašuje 900.000.000 maraka.

-Vrlo bitan segment poslovanja je izvoz naših poduzeća, a on je u prošloj godini iznosio 125.000.000 maraka. Najbolje rezultate imamo u metaloprerađivačkoj i prehrambenoj djelatnosti, obradi drveta, preradi plastike i proizvoda od plastike te IT uslugama -kazao je ministar Živković. 

Ministar ističe da su se kroz izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i građenju stvorile pretpostavke za poduzimanje planiranih radnji za donošenje Prostornog plana Županije Posavske 2019.-2039. te da je trenutno u proceduri izrada i donošenje zakona o upravljanju i održavanju dijelova zgrada i uređaja. Jedan od istaknutih prioriteta rada je stvaranje prostora s urbanom sredinom, planskim građenjem te definiranim stambeno-komunalnim gospodarstvom.

Po njegovim riječima, Ministarstvo gospodarstva i prostornog uređenja Posavske županije dobitnik je prestižne međunarodne nagrade, zlatne plakete, pod nazivom ''GLOBALLOCAL''.

Nagrada se dodjeljuje najboljim javnim institucijama sa zakonodavnim ovlastima za stvaranje dobrog okruženja za razvoj poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi.

Ministarstvu gospodarstva i prostornog uređenja nagrada je uručena tijekom Svjetskog kongresa poduzetnika, koji se održao u Skoplju od 16. do 19. listopada 2019. godine, a nagradu, zlatnu plaketu, dodijelio je međunarodni ekonomski forum Perspektive i međunarodni odbor za dodjelu nagrada i priznanja ''GLOBALLOCAL'

Osim što je nagrada veliko međunarodno priznanje dosadašnjeg rada Ministarstva, istodobno je i poticaj za daljnje napore za otvaranje razvojnih prilika na prostoru Županije Posavske, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ BiH.

Dnevnik.ba