StoryEditor
platformaš

Sprema li se Živko Budimir za povratak u bošnjačku politiku: Čoviću sam veći problem od Komšića

Piše D  /  23.03.2022., 10:15h
Jedan od prominentnijih članova notorne platformaške vlasti u entitetu FBiH koja je bila formirana bez legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda, Živko Budimir, nakon godina mirovanja ponovno je "izbio" u javnost i to u intervjuu koji je dao Centru za istraživačko novinarstvo.

Budimir je istaknuo kako je upravo on veći problem Draganu Čoviću nego Željko Komšić. Budimir je podsjećamo bio predsjednik FBiH kao član HSP-a BiH Zvonke Jurišića, a na legitimitet da bude dio vlasti dao mu je Zlatko Lagumdžija osobno, tadašnji šef SDP-a. S "hrvatske strane" u notornoj platformaškoj vlasti sudjelovali HSP Budimira, Jurišića i Asića, te NS Radom za boljitak obitelji Lijanović. Riječ je o vlasti koja činila sve što je mogla da osiromaši hrvatski puk u BiH. Dio iste vlasti je primjerice bio i jedan od najglasnijih mrzitelja svega hrvatskog u BiH Reuf Bajrović.

Budimir je u intervjuu za CIN negiraoo postojanje legitimnog političkog predstavljanja, odnosno uopće predstavljanja hrvatskog naroda temeljem na izborima iskazane volje birača. Tako on ponavlja bošnjačku mantru kako "Čović i HDZ odešđuju tko je legitiman politički predstavnik", štoo nije istina. Hrvatski puk na izborima treba moći nesmetano izabrati svoje predstavnike. No, Budimir bi radije da hrvatske predstavnike biraju Bošnjaci.

"Tragedija je za hrvatski narod, i za bilo koji drugi narod koji bi se našao u takvoj poziciji, da netko poput njega u ruci drži kantar u važe tko je koliki Hrvat, odnosno pripadnik određene nacije", rekao je Budimir, što je klasična podvala bošnjačke javnosti kad želi osporiti pravo Hrvatima na političko predstavljanje.

Na pitanje radi li Dragan Čović u interesu hrvatskog naroda, dao je od njega očekivan odgovor: 

"Ne, definitivno. Jednako kao što ne radi ni Milorad Dodik u interesu srpskog naroda, kao što ne radi ni Bakir Izetbegović u interesu bošnjačkog naroda. On radi u interesu jedne male skupine ljudi, Hrvata u BiH koji čine njegovu organizaciju. Oni su jedna organizacija koja je tu radi sebe i koja zadovoljava samo svoje interese." 

Budimir ističe da, kada je u pitanju hrvatska politička scena, opozicije nema, no ne govori kako je nema upravo zbog njega i njemu sličnih te zbog činjenice da Bošnjaci uporno pokušavaju nametnuti Hrvatima političke predstavnie. Bošnjaci, naime, određuju tko je prihvatljiv Hrvat. 

"Je li ijedna stranka u HNS-u ima drugačije ciljeve od HDZ-a? To govori da imamo jednoumlje gore nego u komunizmu. I jednako je to prisutno i u bošnjačkoj, iako je stvoren privid da postoji opozicija. Ma ne postoji opozicija. To su samo druge organizacije koje se bore protiv SDA da sjednu na njihove pozicije i da oni kontroliraju taj dio kolača koji kontrolira SDA. Mi nemamo istinske opozicije. Ni u jednom narodu, a jednako tako ni u BiH", mudruje Budimir valjda sugerirajući kako bi neka od hrvatskih stranaka trebala, poput njega, imati ciljeve koji nisu vezani za pravo na legitimno političko predstavljanje, zaštitu konstitutivnosti i poštovanje ustava BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, Budimir relativizira stvari i izujednačava odgovornost. Opet očekivano. On tako smatra kako političari žele Izborni zakon koji će njima omogućiti da u Predsjedništvo BiH može biti izabran čovjek koji je prijetnja drugim narodima u BiH. 

"Nijedna politička stranka do sada u BiH nije iskreno radila na stvaranju normalnih odnosa među narodima i poboljšanju tih odnosa. Za mene prijedlog HDZ-a nije prihvatljiv, ali mi nije prihvatljiv ni jedan drugi prijedlog. Za mene ti prijedlozi nisu prihvatljivi jer oni nisu napravili iskorak upravo u ovom smjeru, a to je građenja normalnih odnosa i povjerenja među narodima u BiH".

I taman kkad mislite da je gotovo s demagogijom - nije. Kao najidealnije rješenje za biranje člana Predsjedništva Budimir navodi da bi to bilo da svi građani BiH biraju sva tri člana Predsjedništva. Dakle, da Bošnjaci pokušaju izabrati i srpskog člana a ne samo hrvatskog i bošnjačkog. 

"Osnovna funkcija Doma naroda je zaštita vitalnih nacionalnih interesa. Ne vidim razlog zašto bi svaki zakon morao proći proceduru Doma naroda, ali u ovim okolnostima, u ovom ambijentu u kojem je izgrađeno toliko nepovjerenje reduciranje ovlasti Doma naroda do nekakve relaksacije odnosa bio bi pogrešan korak. On bi samo produbio frustraciju hrvatskog naroda u BiH, odnosno netko bi mogao iskoristiti takav jedna potez da ukaže na to da je to daljnje urušavanje pozicije hrvatskog naroda u BiH. Vjerujte, ja ne mogu razumjeti ni ovu poziciju bošnjačke politike koja je ovako tvrdoglava po tom pitanju. Mi imamo iz RS-a izabranog člana Predsjedništva koji uistinu predstavlja srpski narod u BiH, koji nikada nije ništa uradio za Bošnjake i Hrvate koji žive u RS-u. Jednako tako imamo i člana Predsjedništva iz bošnjačkog naroda koji se isto tako ponaša, koji isključivo štiti interese bošnjačkoga naroda. Prirodno je da hrvatski narod onda traži da i on ima člana Predsjedništva koji će zastupati njegove interese. Željko Komšić to nije. On je nepoželjan u općinama gdje su Hrvati većina. Druga stvar je što HDZ koristi to da bi zaštitio svoju poziciju unutar hrvatskoga naroda. Nitko nije pomogao toliko Draganu Čoviću da ostvari dominaciju unutar hrvatskoga naroda koliko je Željko Komšić sa zadnjom kandidaturom." 

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 08:53