StoryEditor

Živko Budimir oslobođen svih optužbi

Piše D  /  10.07.2019., 12:07h

Prema mišljenju Suda, ova presuda nije zahtijevala opširno obrazloženje. Također, tijeom izricanja presude navedeno je da nije bilo dovoljno materijalnih i subjektivnih dokaza za osuđujuću presudu.

Predmetom su bili obuhvaćeni i Suad Kulosman, Željko Asić i Armin Kulovac, koji su priznali kaznena djela i sklopili sporazum s Tužiteljstvom te osuđeni, Petar Barišić za kojim je raspisana tjeralica, te pomoćnik ministra pravde FBiH Hidajet Halilović protiv kojeg je istraga obustavljena jer nije bilo dokaza da je sudjelovao u kaznenim djelima.

Budimira se teretilo da je, djelujući s drugim optuženima, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života, kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Teretilo ga se i za zlouporabe položaja ili ovlasti nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za osobnu uporabu, koji su kupljeni proračunskim sredstvima. Njegov odvjetnik kazao je kako je sporni račun za ručak platio Budimir iz vlastitih sredstava, a da je odijela kupio u outletu u SAD-u gdje je bio u službenom posjetu, a nakon što mu je izgubljen kofer.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:04