StoryEditor
Predsjednik DSHV-a

Žigmanov o popisu stanovništva u Srbiji: ‘Mnogi Hrvati prikrivaju svoje podrijetlo zbog situacije u zemlji’

Piše desk  /  17.09.2022., 14:29h

Antihrvatsko raspoloženje u Srbiji još uvijek je na snazi, a to uključuje isključenost Hrvata iz procesa donošenja odluka, podzastupljenost u javnom sektoru i negativan društveni ambijent.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov upozorio je na sastanku čelnika Osječko-baranjske županije i grada Osijeka s predstavnicima Hrvata iz Srbije – na izazove koji dolaze iz političkog okvira u Srbiji koji nije najsretnije uređen.

Kaže da politike koje se vode prema hrvatskoj zajednici nisu usmjerene prema njezinim interesima i potrebama.

Sastanak je organiziran u petak povodom manifestacije “Osijeku s potpisom, Hrvati iz Vojvodine”.

Mnogi prikrivaju svoje nacionalno podrijetlo zbog situacije u Srbiji

Žigmanov je rekao da su došli predstaviti kulturnu baštinu i rezultate rada hrvatske zajednice u Srbiji. Kazuje kako bi to bilo daleko siromašnije, bez podrške Vlade RH, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

Također je i podsjetio na podatak kako je trenutno manje od 60 tisuća Hrvata u Srbiji uspoređujući ga s prijašnjim podacima u kojima je zabilježeno čak 200 tisuća Hrvata koji žive u Srbiji.

Rekao je da čine sve što može kako bi u nadolazećem popisu stanovništva u Srbiji, koji će biti od 1. do 31. listopada, svi Hrvati koji žive u Srbiji zabilježili svoje nacionalno porijeklo – pripadanje hrvatskom narodu. Svjestan je da mnogi prikrivaju svoje nacionalno podrijetlo zbog situacije u zemlji, prenosi Narod.hr.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić izvijestila je da je zabilježeno 57 000 Hrvata u Srbiji – prema zadnjem popisu stanovništva. No, također je i napomenula da je više od 300 tisuća onih koji su se izjasnili kao Jugoslaveni, Bunjevci, ali da ima i onih koji se nisu izjasnili.

Smatra da je Hrvata u Srbiji puno više.

“Bitno je da se na nadolazećem popisu stanovništva u Srbiji svi Hrvati izjasne kao pripadnici hrvatskog naroda”

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je da Hrvati u Srbiji imaju veliku podršku i solidarnost Osijeka, Županije i cijele Hrvatske.

“Bitno je da se Hrvati na tome području osjećaju potporu i solidarnost našeg grada, Županije, ali i cijele Republike Hrvatske”, govori.

Nadodao je da je to naša obaveza koju moramo ispunjavati.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izjavio je kako je bitno da se na nadolazećem popisu stanovništva u Srbiji izjasne svi Hrvati kao pripadnici hrvatskog naroda.

“To je bitno jer hrvatska zajednica tamo živi već stoljećima”, napominje.

Blok časopisa “Književna revija” pod nazivom “Suvremeno dijalektalno pjesništvo na novoštokavskoj ikavici među Hrvatima u Bačkoj” bit će predstavljen u sklopu manifestacije “Osijeku s potpisom-Hrvati iz Vojvodine”.

Također, održat će se i javna tribina “Društveno-politički položaj Hrvata u Srbiji – stanje i perspektive”. U osječkom HNK-u održat će se svečana akademija na kojoj će se predstaviti kulturna baština Hrvata u Srbiji.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 07:18