StoryEditor
sekta lev tahor

"Židovski talibani" napustili Istočnu Ilidžu, do kraja tjedna će biti deportirani iz BiH

Piše desk  /  03.02.2022., 13:59h
Članovi židovske radikalne vjerske grupe Lev Tahor danas su napustili područje općine Istočna Ilidža. Oni su autobusom, u organizaciji Službe za poslove sa strancima, odvezeni u imigracijski centar.

Prema navodima portala Klix.ba, boravišna dozvola članovima ove grupe istječe 6. veljače. Do tada će biti pod nadzorom Službe za poslove sa strancima.

U skladu s bezviznim režimom, oni mogu boraviti u BiH tri mjeseca, a nakon tog perioda slijedi deportacija ako nemaju valjan razlog za ostanak u zemlji.

Vlasnik kuće u kojoj borave otkazao je najam ovoj vjerskoj grupi, a direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić upoznao je ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića da su provjere na terenu izvršili inspektori ove službe.

Državni ministar Lučić je kazao da je, prema posljednjim informacijama, ova vjerska grupa trenutačno u potrazi za novom destinacijom i prijevozom, a kazao je i kako ne predstavljaju prijetnju za lokalnu zajednicu i da do sada nije zabilježen nijedan incident.

Članovi grupe Lev Tahor su u BiH došli iz SAD-a, a prije toga su boravili u Kanadi i Gvatemali. Riječ je o proširenoj porodici s većim brojem članova, prilično su zatvorena vjerska grupa koja na poseban način prakticira vjeru.

Inače se članovima te sekte u svijetu pripisuju zaista teška djela, a mnogi od njih su protjerani iz brojnih država u svijetu. Moguće je pronaći informacije o tome da je sekta Lev Tahor u prošlosti bila osuđivana za otmice djece, pedofiliju, silovanja, sklapanje maloljetničkih brakova, zlostavljanje djece, a o životu u ovoj sekti postoje i brojna svjedočenja na internetu. Zanimljivo je i da je Lev Tahor sekta živjela u ukupno 7 država svijeta, a trenutačno, od kraja 2021. godine, žive samo u Rumunjskoj i Bosni i Hercegovini.

Članove sekte Lev Tahor još nazivaju i "židovskim talibanima".

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 13:35