Article_Top_970x250

ŽESTOKI NAPADI NA ANDRONIKA: SDA bi zbog karikatura Alije Izetbegovića ukinula slobodu govora

Nisu za cenzuru, ali traže brisanje

ŽESTOKI NAPADI NA ANDRONIKA: SDA bi zbog karikatura Alije Izetbegovića ukinula slobodu govora

pro 04, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Stav je SDA, pravo na slobodu izražavanja ne znači pravo na uvredu, pogotovo ne na način kako je to urađeno u spomenutim ilustracijama.

"SDA nikada i nikome nije ograničavala slobodu izražavanja ili pravo na kritiku njene politike i kadrova. Naprotiv, SDA se od svog osnivanja bori upravo za pravo na slobodu izražavanja i slobodu medija", priopćila je Stranka demokratske akcije (SDA) koja je osudila danas, kako je priopćeno, neprimjerene i primitivne uvrede i psovke na račun Alije Izetbegovića i šehida na Kovačima koje su se pojavile u ilustracijama sarajevskog strip-crtača Filipa Andronika, a koje su objavljene i u jednoj emisiji Televizije Kantona Sarajevo, prenosi Bljesak.info

''Rahmetli Alija Izetbegović i drugi osnivači SDA su zbog tih ideala odležali zatvorske kazne u bivšem sistemu, ali se tih ideala nikada nisu odrekli. Naročito ne kada su došli na vlast. Čak ni u ratnim uvjetima nije uvedena cenzura i mediji su uživali slobodu izražavanja, uključujući i oštru kritiku vlasti'', navodi se u priopćenju. 

Međutim, stav je SDA, pravo na slobodu izražavanja ne znači pravo na uvredu, pogotovo ne na način kako je to urađeno u spomenutim ilustracijama.

''Svi koji pokušaju da u javnom prostoru vrijeđaju prvog predsjednika Bosne i Hercegovine ili da se na uvredljiv način odnose prema šehidima i poginulim borcima Armije RBiH, dobit će primjeren odgovor. Takvi bi trebali imati na umu da su mezarja na kojima leže ljudi koji su položili život u obrani Bosne i Hercegovine, svetinja svakom Bošnjaku i svakom bh. patrioti. Nikome nećemo dozvoliti da tu svetinju vrijeđa. Od autora zahtijevamo javnu ispriku i povlačenje neprimjerenih ilustracija sa svih platformi na kojima su objavljene. Osuđujemo emitiranje neprimjerenih ilustracija na Televiziji Kantona Sarajevo, javne televizije čiji rad financiraju građani. Primamo k znanju priznanje pogreške i isprike javnosti koje su uputili Nadzorni odbor i Uprava TVSA i očekujemo da poduzmu druge mjere iz svoje nadležnosti prema odgovornima za ovaj propust'', navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću SDA. U međuvremenu,

Televizija Sarajevo se ispričala jer je ugostila Andronika.

''Ispričavamo se cjelokupnoj bh. javnosti, i svima koji su na krajnje podrugljiv način prikazani u ilustracijama prezentiranim tijekom emisije 'Dobre vibracije'. Posebno izvinjenje upućujemo porodici rahmetli prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića zbog prikazane ilustracije, kojom je na degutantan način ismijan njegov lik i djelo, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine'', navodi se u priopćenju koje potpisuje direktorica Edina Fazlagić.

Rečeno je kako će pokrenuti hitni postupak ''za utvrđivanje odgovornosti urednice Enise Skenderagić, a u skladu sa odredbama Zakona o radu''. 

https://www.behance.net/superamnesia

Dnevnik.ba