StoryEditor
uzaludni vapaji

Žestoke reakcije iz RS na Helezovo huškanje: Tragično je da si ministar, prestani urušavati Oružane snage, prijetiti, huškati i mrziti sve srpsko

Piše DESK  /  14.07.2023., 12:48h

Zamjenik ministra obrane u Vijeću ministara Aleksandar Goganović istaknuo je kako Zukan Helez u svakom medijskom istupu pa tako i u najnovijem na sarajevskoj televiziji ne prestaje koristiti ime, lik i djelo Milorada Dodika na sebi svojstven način, ovoga puta uz besmislene navode kako on "drži građane na vrućoj liniji da bi stalno bio u fokusu".

- Ipak, istina je drugačija, jer je upravo Milorad Dodik u svakoj drugoj Helezovoj rečenici kako bi baš on bio u fokusu sebi podređenih medija jer je to, nažalost, jedini način da bude u bilo kakvom fokusu. Medijskom pogotovo. Bilo šta drugo, odavno je svima jasno, nije moguće - jer svi mi u Republici Srpskoj, ali i cijeloj BiH znamo tko je Zukan Helez. Svi, izgleda, osim njega. Mada, jedino u čemu ga istinski podržavam i razumijem - jasno mi je zašto mu je baš predsjednik Dodik idol - naglasio je Goganović.

On je rekao u izjavi za Srnu kako bataljonska grupa jeste uvježbana kako kolega Helez u medijskim istupima i tvrdi, ali važno je spomenti - nikad i nitko ih nije uvježbavao, niti instruirao da se bore jedni protiv drugih.

- Ovakve izjave Zukana Heleza prevazilaze sve granice ukusa i odgovornosti, koristeći Oružane snage BiH kao instrument ratnog huškanja. Posljednji put ga pozivam, kao čovjek i profesionalac - Helezu, prestani zveckati oružjem, prekini mrziti Republiku Srpsku i sve što je srpsko, prekini prijetiti - poručio je Goganović.

Na tvrdnje da će NATO rasporediti vojnike u Brčko distriktu, zamjenik ministra obrane u rekao je da Helez nema mandat za naređivanje Alijansi, a ni raspoređivanje njihovih vojnika, koliko god on to priželjkivao.

- NATO prema Daytonskom sporazumu štiti mir, stabilnost i sigurnost u BiH i hvala im na tome. I u NATO savezu znaju da bi raspoređivanje vojnika u Brčko distriktu izazvalo dodatnu uznemirenost građana i negativne efekte na političkoj sceni. Kolega Helez svojim neodgovornim izjavama nanosi štetu NATO savezu, s kojim je i došlo do prekida suradnje upravo zbog njegovih izjava, što predstavnici međunarodne zajednice vrlo dobro znaju. Kolega Helez kaže i da ne može oprostiti međunarodnoj zajednici neke stvari iz prošlosti, a ja kažem - neću im oprostiti ako prešutno budu gledali pojedince koji, poput ministra obrane, urušavaju Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH i nameću ratnu retoriku. Ministarstvo obrane treba isključiti iz dnevno političkih prepucavanja i okrenuti se dogradnji vladavine prava, multietničnosti i poštovanju Zakona o obrani u sistemu obrane - ukazao je Goganović.

Na prijetnje Heleza da "tko god dirne BiH završit će tragično", Goganović naglašava da je jedino tragično tko je danas ministar obrane u Vijeću ministara, te mu poručio da ne brine - BiH nitko ne dira.

- Moje kolege iz Republike Srpske i ja čvrsto branimo mir, stabilnost i suverentitet BiH. Na kraju mu poručujem da BiH treba braniti od takvih poput njega i u tome ću istrajati, a svakodnevne prijetnje koje dobijam neće me u tome omesti. Poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kao i mir, stabilnost i multietnička BiH, na dobro svih njenih građana, za mene su imperativ. Pitam se koliko su imperativ za one koji su Helezu omogućili da radi ovo što radi? Za njega je ionako svaka riječ suvišna, odavno - zaključio je zamjenik ministra obrane u Vijeću ministara Aleksandar Goganović.

Inače, Zukan Helez (SDP) poznat je kao netko sklon alkoholu i nasilju, seoski kabadahija i osoba niske kulture javnog nastupa.

26. travanj 2024 22:19