StoryEditor

Zenički rudar izvršio samoubojstvo: Umjesto Dana rudara prosvjedi pred zeničkim rudnikom

Piše D  /  18.12.2017., 01:12h

Njegove kolege, rudari, šokirani su ovim događajem, a za sve krive državu koja je dozvolila da do ovoga dođe.

Više od 40 rudara već nekoliko puta prosvjedovalo je pred gradom Rudnika mrkog uglja u Zenici gdje su tražili uvezivanje radnog staža kako bi ostvarili pravo na mirovinu. Pojedini od njih pravo na mirovinu su stekli još 2012. godine, a do danas nisu dobili niti jednu mirovinu.

U razgovoru za Klix.ba Tevhid Smriko, predstavnik zeničkih rudara u borbi za uvezivanje radnog staža, je izjavio da je šokiran s onim što je njegov kolega uradio.

"Mi smo razočarani kako vlast nije ništa poduzela i šokirani činjenicom da je jedan naš kolega sebi oduzeo život zbog toga. Kako sam saznao, nije mogao predati papire za mirovinu, a  ostavio je i oštajno pismo", kazao je Smriko.

Više od 40 rudara prosvjedovalo je pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine početkom prosinca gdje su tražili da im se uveže radni staž kako bi ostvarili pravo na mirovine. Od tada do danas ništa se nije promijenilo, a već sutra planiraju ponovo posjetiti ministra energetike, industrije i rudarstva FBiH Nermina Džindića.

Umjesto Dana rudara 20. prosinca i svečane proslave, pred zgradom Rudnika mrkog uglja Zenica bit će održani prosvjedi.

"Mi ćemo 20. proinca pred zgradom rudnika održati prosvjede, nećemo otići na proslavu Dana rudara, a sutra ćemo otići u Sarajevo razgovarati s ministrom ako nas bude htio primiti", zaključio je Smriko.

Dalji koraci umirovljenih rudara zeničkog rudnika bit će poznati u idućem razdoblju, a sve će, prema riječima Smrike, ovisiti i o sutrašnjem sastanku s ministrom Džindićem.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:09