StoryEditor

Zenički imam Beganović: Jedina želja šehida je bila da budu ubijeni na Allahovom putu

Piše D  /  05.06.2021., 11:06h

Građani Zenice danas su na spomen-obilježju Kameni spavač obilježili Dan šehida Grada Zenice, a posebne poruke javnosti prisutnima je uputio zenički imam Enes Beganović koji je kazao da bez šehida nitko ne bi bio na današnjim funkcijama.

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Dan šehida Zenice se obilježava od 2003. godine, simbolično 5. lipnja kada je u Zenici 1992. godine poginuo prvi šehid Semir Arnaut, a zatim i Nedžad Sušić, Nijaz Zukan, Senad Ibranović, Sejad Mutapčić i Abdulah Hodžić.

Prisutnima se danas obratio imam Sultan Ahmedove džamije u Zenici Enes ef. Beganović koji s aspekta vjere govorio o vrijednostima šehida na ahiretu, ali i to da su oni odabrani od Allaha, iako su mnogi željeli poginuti, prenosi Klix.ba

"Allah je taj koji stvara i on je taj koji odabire. Nitko nije imao uloge u tome da odabere nekog drugog osim naših najboljih sinova domovine. Tako mi Boga, gledao sam ljude, Arape, koji su hrlili da budu šehidi, željeli su šehadet na usnama više nego išta na ovom svijetu, ali im Allah to nije dao. Vrlo dobro se sjećam, imali ste problem s tim ljudima koji su željeli u najtežim trenucima ići dalje, boriti se, padati kao šehidi, ali im Allah nije određene stvari dozvolio", kazao je Beganović.

Dodao je da zeničkim, ali i svim drugim šehidima ne trebaju Jaasini i Fatihe (odlomci iz Kur‘ana), jer imaju već osiguran džennet, odnosno sve ono čemu ljudi na ovom svijetu teže.

"Jedina im je želja da se vrate i da ponovo budu ubijeni na Allahovom putu. Teško je obraćati se obiteljima šehida, ali im možete reći da šehidi u trenucima smrti osjete onoliko boli koliko mi osjetimo kada nas ubode komarac. Briga o njihovim obiteljima i suborcima naša je obveza i oni su nam to ostavili u emanet", dodao je Beganović.

Na kraju je naglasio da svi koji se nalaze na određenim pozicijama i funkcijama ne bi bili tu da im zenički šehidi nisu to omogućili žrtvujući svoje živote.

"Nisu zadovoljni našim prepucavanjima i razjedinjavanjem i neka je na sramotu svima koji nisu u stanju sjesti i na islamski način, a kunemo se da smo vjernici, dogovoriti o minimumu kako se i susjedi desne i lijeve vrlo lako dogovore. Sramotim se kada idem u džamiju i prođem pored jednog našeg čovjeka koji je u ratu vodio stotinu ljudi, a danas vozi kutije od Albe i čisti ulice. Ali on je zadovoljan i sretan što ima taj posao. U komunizmu, o kojem mi svi toliko loše pričamo, to se nikada ne bi dogodilo", zaključio je Beganović.

Dnevnik.ba

21. rujan 2021 09:23