StoryEditor

Zenički i tuzlanski rudari obustavili proizvodnju, žele svoj teško zarađeni novac

Piše D  /  16.07.2020., 11:07h

Zenički rudari ni do kraja današnjeg radnog dana nisu dobili plaće pa su već drugi dan u radničkom neposluhu te nisu sišli u jame "Raspotočje" i "Stara jama" - potvrdio je Feni predsjednik Sindkata tog poduzeća Nijaz Vardo.

Proizvodnja je potpuno obustavljena, a zenički rudari ističu da time daju podršku i kolegama rudnika Kreka, koji su također u radničkom neposluhu.

-Nikakvih novih informacija oko plaće, hoće eventualno biti isplaćena sutra, nismo dobili. Znamo da se radi na tome, ali ne i kada bismo mogli dobiti našu zaradu.

Bilo je ideja da se prosvjeduje u krugu rudnika, ali su rudari ipak poslušali naše upute da se zbog koronavirusa ne bi bilo dobro okupljati u većem broju te su otišli svojim kućama- kaže Vardo.

Zenički su rudari u radnički neposluh stupili jučer, nakon što su odradili prvu smjenu te sačekali vijesti iz Uprave o terminu isplate plaće, koja im nije mogla precizirati točan termin isplate. Nakon toga su odlučili prekinuti proizvodni proces te u drugoj smjeni nisu sišli u jame. 

Podsjetimo, Rudnik uglja Kreka u protekla dva dana zabilježio je gubitke od osam tisuća tona uglja, a rudari površinskog kopa Šikulje i rudnika Mramor i dalje odbijaju raditi jer im plaće nisu isplaćene.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:38