Article_Top_970x250

Žene u BiH češće umiru od moždanog udara, a muškarci od srčanog

porazne statistike

Žene u BiH češće umiru od moždanog udara, a muškarci od srčanog

sij 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Žene u BiH umiru češće od moždanog udara nego od karcinoma dojke, koji je bio vodeći uzrok smrtnosti posljednjih godina.

Nažalost, popis se promijenio, pa je i u svijetu moždani udar kod žena preuzeo primat, a stručnjaci tvrde da pacijentice obično prekasno stižu do doktora i da je zbog toga ishod bolesti više fatalan nego kod muškaraca, piše Dnevni avaz. 

- Na drugom mjestu najčešćih uzroka smrti kod žena je srčani udar. Sa stopom od 79 posto na 100 tisuća stanovnika možemo reći da je u porastu u odnosu na 2017. godinu, kada je ta stopa iznosila oko 74 posto. Potom najčešći uzrok smrti je i esencijalna hipertenzija, kao i kronična oboljenja srca i inzulino neovisni dijabetes - istaknuli su iz Zavoda. 

Neurologinja Azra Alajbegović kazala je za Avaz kako su nezdrave navike poput pušenja te stresan način života okidači moždanog udara.

- Treba više raditi na promociji zdravlja i prevenciji bolesti. Moramo misliti o faktorima rizika za moždani udar. Dakle, o stilu života, razini šećera u krvi. Građani moraju upoznati sami sebe - istaknula je Alajbegović.

Podaci Zavoda nisu nikakvo iznenađenje za kardiologa Nabila Nasera, jer i sam svjedoči tome. Muškarci, kaže, češće stradaju od srčanog udara.

- Muškarci su više izloženi riziku nego žene, iako ne treba isključiti da su i žene podjednako pod faktorima rizika. Savjet za oba spola za prevenciju bio bi prije svega fizička aktivnost, regulacija masnoće u krvi, svakako prestanak konzumiranja alkohola i cigareta, smanjenje stresa i tjelesne težine - istaknuo je Naser. 

Prema Izvješću o socijalnoj uključenosti BiH koji je izradila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH 2018., žene u BiH žive duže od muškaraca.  Navedeno je kako se očekivani životni vijek u BiH povećava te da je za žene dostigao 78,78 godina, a za muškarce 74,06 godina. Razlika između očekivanog životnog vijeka za žene i muškarce iznosi 4,72 godine.

Dnevnik.ba