StoryEditor
sve češća ubojstva žena

Žene diljem BiH prosvjedovale zbog nasilja kojem su izložene

Piše desk  /  14.10.2022., 17:06h

Stotine žena prosvjedovale su u petak u gradovima diljem BiH tražeći učinkovitiju zaštitu protiv nasilja kojemu su često izložene u obiteljima i bračnim zajednicama.

Na poziv više nevladinih udruga i organizacija prosvjedni skupovi organizirani su u šesnaest većih gradova u BiH, a neposredni povod za to bilo je ubojstvo jedne žene u Bihaću, koju je prošlog vikenda na smrt pretukao njen partner.

Na sličan način, odnosno zbog brutalnog nasilja, od 2017. godine u BiH je ubijeno najmanje 60 žena, a prosvjednici su ocijenili kako je to dovoljan razlog da se u Kazneni zakon uvede posebna kvalifikacija femicida te da se ovakvi slučajevi drastično sankcioniraju, tim prije što je BiH potpisnica Istanbulske konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji.

"Sjetimo se ubijenih žena, odajmo im počast prijavljivanjem nasilja prije nego se dogodi ubojstvo", "Nisi sama i nisi kriva", "Stop femicidu, niti jedna više", samo su neke od poruka koje su prosvjednici nosili na transparentima tijekom prosvjeda.

"Neprihvatljivo je da naše društvo i dalje toliko patrijarhalno da dopušta ovakve nepravde. Imamo femicid ne samo u BiH, nego i u regiji i moramo učiniti nešto kako bismo imali pravednije kazne za nasilnike", kazala je novinarima u Sarajevu Aida Daguta, jedna od organizatorica prosvjeda.

Prosvjedna okupljanja prešla su u međuentitetske granice pa je, osim u gradovima poput Sarajeva, Mostara i Tuzle, takav skup organiziran i u Banjoj Luci, Prijedoru, Bijeljini i Brčkom.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 12:26