StoryEditor
ponižavajući tretman

Žena s invaliditetom morala puzati u zrakoplovu kako bi došla do toaleta, osoblje odbilo kolica i poručilo joj da nosi pelene

Piše desk  /  27.09.2022., 08:00h

Video korisnice invalidskih kolica postao je viralan na TikToku nakon što je netko od putnika snimio njeno ponižavajuće iskustvo tijekom leta iz Ujedinjenog Kraljevstva na Mallorcu.

Jenny Berrie iz Ujedinjenog Kraljevstva snimila se kako vuče svoje tijelo duž zrakoplova aviokompanije AlbaStar Air na letu iz zračne luke Newcastle, Velika Britanija do Palme, Mallorca kada joj je kabinsko osoblje odbilo pomoći.

U videu na svom TikToku, koji je prikupio više od pet milijuna pregleda, Berrie je rekla da joj je član posade na letu rekao da “osobe s invaliditetom trebaju nositi pelene”, kako ne bi morali ići u zahod, piše Insider.

Zrakoplovne tvrtke obično prevoze putnike s invaliditetom koristeći stolice za prolaz, posebno izrađena invalidska kolica koja su dovoljno tanka da se mogu kretati prolazom u zrakoplovu.

Međutim, dok je Berrie prevezena do svog sjedala koristeći upravo takav stolac, iz španjolske aviokompanije AlbaStar Air rekli su da ga nisu mogli zadržati tijekom leta.

Berrie je na svom Instagram profilu izjavila da ju je visoka razina negativnih komentara vezanih uz njezin viralni video navela da na duže vrijeme isključi svoj telefon.

No rekla je da joj je kabinsko osoblje u zrakoplovu poručila da “u 27 godina rada u zrakoplovnim kompanijama nikada prije nisu vidjeli problem toga da osobe s invaliditetom moraju nositi pelene”.

“Život osobe s invaliditetom ponekad može biti potpuno ponižavajući i neugodan, a nažalost, ovo je bio jedan od takvih trenutaka. Da mi se otvoreno kaže u lice da trebam nositi pelene kad ne trebam dovelo me je da se zbog te politike osjećam poniženo”, navela je u Storyju koji je objavila na Instagramu.

U njezinom se videu može vidjeti osoblje zrakoplovne kompanije kako gura kolica pored Berrie dok se ona vuče do kupaonice.

@wheelie_good_life

Here’s how I had to get to the toilet on my recent Albastar Airlines flight. They told me I should wear a nappy and wee in my seat instead of having an aisle chair onboard…

♬ original sound - Jennie Berry

U izjavi za Insider iz Alabaster Aira su rekli: “Izražavamo svoje iskrene isprike za događaj koji se nedavno dogodio na jednom od naših letova u vezi s iskustvom leta putnika sa smanjenom pokretljivošću” i dodao “Invalidska kolica u prolazu nisu obavezna jer se prema važećim propisima, niti preporučuju niti spominju kada govorimo o opremi/namještaju zrakoplova.”

Kao odgovor na nemili događaj, Berrie je pokrenula peticiju za uvođenje obveznih stolica uz prolaz na svim letovima u Ujedinjenom Kraljevstvu te je do sad skupila gotovo 5.000 potpisa.

Govoreći na Instagramu, Berrie je rekla da joj je “drago što je dobila snimku svega”, dodavši: “Znam da to nije nešto što ljudi žele vidjeti, ali bez ove snimke osobama s invaliditetom jednostavno se ne vjeruje.”

Osim toga, rekla je da je “nevjerojatno neugodno i ponižavajuće” dijeliti ta iskustva na internetu, ali da to čini kako bi “osigurala neku promjenu”.

Zrakoplovne tvrtke često loše tretiraju korisnike invalidskih kolica i njihove stolice, a podaci Ministarstva prometa SAD-a pokazuju da se dnevno u prosjeku 35,8 invalidskih kolica pokvari ili ošteti na letovima.

Nedostatak pristupačnih kupaonica na letovima istaknuto je pitanje za putnike s invaliditetom, a Theo Donnelly, korisnik invalidskih kolica, prethodno je za Insider rekao da je prisiljen pribjegavati mokrenju u bocu ako želi letjeti, prenosi N1.

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 12:18