StoryEditor
berlinski proces

Zemlje zapadnog Balkana dogovorile harmonizaciju viznog režima s Europskom unijom i proceduru vraćanja izbjeglica u matične zemlje

Piše desk  /  21.10.2022., 08:27h

Dužnosnici zemalja zapadnog Balkana i Europske unije usuglasili su se u Berlinu o mjerama za zauzdavanje ilegalnih migracija na balkanskoj ruti, a najvažnije su harmonizacija vizne politike zapadnobalkanske šestorke sa standardima EU i suzbijanje krijumčarenja ljudi, priopćilo je njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova, prenosi agencija Beta.

Na sastanku ministara unutarnjih polova u okviru Berlinskog procesa u četvrtak je postignuti dogovor o efikasnoj zaštiti granica uz podršku europske agencije Frontex i o procedurama za vraćanje u matične zemlje izbjeglica koje nemaju pravnu osnovu za boravak u EU.

Ministri i dužnosnici su se okupili u Berlinu na poziv njemačke ministrice unutarnjih poslova Nancy Faeser kako bi razgovarali o suzbijanju ilegalnih migracija balkanskom rutom i borbi protiv organiziranog kriminala.

„Europa zajednički snosi odgovornost da zaustavi ilegalne ulaske kako bismo mogli i dalje pomagati ljudima kojima je hitno potrebna naša podrška,“ rekla je Faeser.

„Želimo štititi ljude koji zbog ratova i političkog progona dolaze kod nas. Ostajemo vjerni svojoj humanitarnoj odgovornosti“, rekla je. Istovremeno, dodala je, europski partneri su odlučni da spriječe ilegalne migracije.

„Nijedan čovjek ne treba se upuštati u bijeg opasnim rutama i dovoditi svoj život u opasnost, a da zatim nema perspektivu ostanka u Europi“, dodala je.

Kazala je da je na sastanku, uz dogovor o migracijama, postignuta i suglasnost da svi europski partneri žele dodatno intenzivirati suradnju sa svim zemljama zapadnog Balkana u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. „To će poboljšati sigurnosnu situaciju ne samo tamo, nego i u EU i šire“, rekla je Faeser.

Na skup u Berlinu bili su pozvani ministri unutarnjih poslova ili drugi resorni dužnosnici Austrije, Bugarske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Poljske, Slovenije, Češke i Velike Britanije, kao i predstavnici zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Sudjelovali su i predstavnici Europske unije, uključujući i povjerenicu za unutarnje poslove Ylvu Johansson, kao i dužnosnici međunarodnih organizacija.

Takozvani Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je njemačka vlada, u vrijeme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o zapadnom Balkanu.

Cilj procesa je da ubrza suradnju sa šest zemalja zapadnog Balkana i integraciju te regije u EU. Inicijativa se uglavnom fokusira na rješavanje bilateralnih i internih problema u regiji i unaprjeđenju gospodarske suradnje koja bi bila temelj održivog razvoja regiona.

U okviru Berlinskog procesa svake godine se održavaju samit i niz pratećih sastanaka. 

Ove godine je, pored sastanka ministara unutarnjih poslova 20. listopada, za danas planiran sastanak šefova diplomacija zemalja sudionica, a za 24. listopada ministara energetike. Samit šefova država ili vlada Berlinskog procesa održat će se 3. studenog u Berlinu.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:14