StoryEditor
misija Promatračkog leta

Zemlje BENELUX-a, Portugal, Španjolska i Rumunjska će letjeti iznad BiH

Piše desk  /  15.05.2023., 12:26h

Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom prometa i komunikacija BiH te Međunarodnim aerodromom Sarajevo, ugostiti misiju Promatračkog leta iznad teritorije Bosne i Hercegovine zemalja BENELUX-a, Portugala, Rumunjske i Španjolske, u sklopu međunarodnog Ugovora otvorena neba (Treaty on Open Skies), u periodu od 15. do 19. lipnja 2023. godine.

“Ovom prilikom, građani se obavještavaju da se radi o najavljenom promatračkom letu na kome će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti i Prateći tim Oružanih snaga BiH te da nema potrebe za zabrinutošću i strahom”, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane BiH.

Misija će, kako je istaknuto, biti izvršena avionom zračnih snaga Rumunjske (OSY14F), dok će sam let iznad teritorije, putanjom koja će biti dogovorena tokom priprema i snimanje teritorije određenim senzorima, biti obavljen dana 17. ili 18. svibnja 2023. godine.

“Ugovor ‘Otvorena neba’ je sigurnosni aranžman koji svim zemljama članicama omogućava vršenje najavljenih, nenaouružanih izviđačkih letova preko cijele teritorije zemlje koja je predmet preleta, u cilju ustupanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima. Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama”, stoji u priopćenju.

Bosna i Hercegovina kao jedna od članica aktivno sudjeluje u aktivnostima Sporazum od 2003. godine.

Dnevnik.ba

07. prosinac 2023 21:05