StoryEditor

Zeljko: Inzko je imao simpatije ili dug prema političkom Sarajevu...

Piše D  /  29.05.2021., 08:05h

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH u Mostaru Slaven Zeljko je, u izjavi za Bild.ba, ocijenio kako “stupanj demokratske zrelosti u BiH nije na visokoj razini”.

– Činjenica da nakon dugog i ne baš produktivnog mandata visokog predstavnika nije došlo do zatvaranja ureda nego još jednog mandata novog visokog predstavnika ukazuje na to da stupanj političke i/ili demokratske zrelosti u BiH nije na potrebnoj razini. Možemo raspravljati je li to objektivna ili subjektivna ocjena ali će ured visokog predstavnika na sreću ili žalost i dalje biti otvoren – rekao je Zeljko.

Inzko je, kaže Zeljko, imao simpatije ili dug prema političkom Sarajevu.

– Nadam se samo da će ured kojim će sada rukovoditi gospodin Schmidt biti otvoren za sve legalne i legitimne političke predstavnike svih konstitutivnih naroda za razliku od njegovog prethodnika koji je imao ili simpatije ili možda dug prema političkom Sarajevu i u skladu s tim usmjeravao svoje djelovanje i birao sugovornike i “štićenike” – rekao je on u izjavi za Bild.ba.

Zeljko je Schmidtu poželio sreću ocijenivši BiH “vrlo specifičnim političkim krajolikom” te zemljom koja s malo može postići puno.

– Želim gospodinu Schmidtu dovoljno strpljenja za specifičan politički krajolik, rijetko principijelne sugovornike i ukorijenjenu politiku ‘zašto jednostavno kada može komplicirano’, da u zemlji, koja sa vrlo malo može postići puno, zadrži tek toliko koliko treba da za razliku od svojih prethodnika ostane upamćen kao visoki predstavnik koji je svoje ovlasti koristio za napredak Bosne i Hercegovine, a ne svoj osobni – kazao za Bild.ba.

Podsjetimo, u četvrtak popodne je visoki predstavnik Valentin Inzko podnio ostavku na čelnom mjesto u OHR-u gdje će ga od 1. kolovoza naslijediti njemački diplomat i veliki prijatelj Andreja Plenkovića Christian Schmidt.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:03