StoryEditor

Željeznice FBiH će podnijeti tužbu protiv Vlade USŽ

Piše D  /  09.11.2018., 01:11h

Prema navodima policije, riječ je o 146 migranata. Međutim, onemogućeno je putovanje i drugim putnicima, s uredno kupljenim kartama, da neometano putuju na relaciji Bihać-Sarajevo.

O ovom postupanju pripadnika MUP-a USŽ, Željeznice FBiH nisu službeno obavještene.  Iz tog razloga, Željeznice FBiH će podnijeti tužbu za nadoknadu štete od Vlade USŽ i podnijeti prijave protiv ministra i komesara MUP-a USŽ.

Zahtijevamo hitnu intervenciju nadležnih organa i deblokadu „BH vlaka“ u cilju uspostave redovitog željezničkog prometa na relaciji Sarajevo-Bihać-Sarajevo. Napominjemo da su Željeznice FBiH o ovom problemu migrantske krize u više navrata izvještavale Ministarstvo sigurnosti BiH, Vladu FBiH, Ministarstvo prometa i veza FBiH, MUP FBiH, MUP SŽ, Vladu USŽ, MUP USŽ-a i ostale nadležne organe i institucije i to:

- „Sigurnosni aspekti migrantske krize, zahtjev za pojačano prisustvo policije i osiguranje unutarnjeg reda sigurnosti vlakova i infrastrukture ŽFBiH“ od 26. 06. 2018. godine;

- „Narušavanje sigurnosnih uvjeta i rizici migrantske krize, efekti na održavanje unutarnjeg reda sigurnosti vlakova i infrastrukture ŽFBiH“ od 25. 09. 2018. godine.

- „Izanredni događaj zbog nasilnog prekida putničkog željezničkog prometa na relaciji Bihać- Sarajevo“ od 24.10.2018. godine.

I pored urgencija u kojima su ŽFBiH tražile pomoć od nadležnih organa i institucija, do sada nismo dobili odgovor o daljnjem postupanju u aktualnoj situaciji u BiH.

Zato su danas ŽFBiH ponovno izvjestile Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo unutarnjih poslova FBiH i Federalnu upravu policije o aktuelnoj problematici. Napominjemo da su za Željeznice FBiH nastupile materijalne i nematerijalne štete i bitno je narušena osnovna funkcija željeznica, a to je neometan i siguran prijevoz roba i putnika. Podsjećamo, u skladu sa važećim Zakonom o ugovorima o prevozu u željezničkom prometu ŽFBiH imaju obvezu putnike prevesti do uputne stanice vlakova koji su navedeni u javno objavljenom redu vožnje.

Ova obveza nastaje po osnovu zaključenog ugovora o prevozu. Putnik je dužan prije započetog putovanja kupiti kartu za vlak koja predstavlja dokaz da je zaključen ugovor o prevozu.

Po osnovu ovog ugovora željeznica ima svoje obveze prema putnicima. Napominjemo da se odredbe Zakona o ugovorima o prevozu u željezničkom prometu primjenjuju na odnose nastale iz ugovora o prevozu putnika i stvari. U zakonu ne postoji druga kvalifikacija osim putnik koja je definirana kao osobe koje na osnovu ugovora ima pravo na prevoz.

Osim toga, željeznica nema pravo legitimiranja putnika osim za slučaj kada po osnovu indentifikacijskog dokumenta ostvaruje pravo na određenu komercijalnu povlasticu.

Također, željeznica ne može uskratiti pravo prevoza putnicima, osim ako to nije predviđeno posebnim propisima ili odlukama nadležnih administrativnih organa. ŽFBiH traže hitno djelovanje nadležnih organa i institucija u iznalaženju sustavnog rješenja o gore navedenim problemima, a u cilju redovitog i sigurnog odvijanja željezničkog prometa na ovoj relaciji, kao i smjernice za dalje postupanje ŽFBiH u uvjetima migrantske krize, priopćile su ŽFBiH. 

Dnevnik.ba

 

17. travanj 2024 13:21