Article_Top_970x250

Željana Zovko u Splitu održala predavanje o institucijama i zaštiti ljudskih prava

Zimska škola prava

Željana Zovko u Splitu održala predavanje o institucijama i zaštiti ljudskih prava

sij 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko održala je danas u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu predavanje o institucijama i njihovom doprinosu u zaštiti ljudskih prava u sklopu Zimske škole prava koju je organizirala Europska udruga studenata prava (ELSA) Split.

Zovko, koja je članica Odbora za razvoj, Odbora za vanjske poslove te Pododbora za ljudska prava, tijekom svog rada u Europskom parlamentu sudjelovala je u različitim aktivnostima koje doprinose zaštiti ljudskih prava s posebnim naglaskom na najranjivije skupine poput etničkih, jezičnih i vjerskih manjina, osoba s invaliditetom, žena, djece, tražitelja azila i migranata.

Tijekom prethodne godine, u sklopu izaslanstva Europskog parlamenta, posjetila je različite zemlje (Indija, Libanon, Pakistan, Južni Kavkaz, Abidjan, El Salvador i Niger) gdje je imala priliku upoznati brojne branitelje ljudskih prava i predstavnike civilnog društva.

Prošle godine u lipnju, zastupnica Zovko bila je autorica usvojene rezolucije o azerbajdžanskom novinaru Afganu Mukhtarliju.

Zovko je i prva hrvatska zastupnica imenovana voditeljicom Promatračke misije Europske unije za izbore u Nepalu koji su održani u dva kruga, 26. studenog i 7. prosinca prošle godine i na kojima je bilo više od 100 promatrača EU-a, što je najveća promatračka misija održana do sada. Izbori u Nepalu održani su u novom političkom i izbornom sustavu i predstavljali su izuzetno važan korak u demokratskom razvoju Nepala.

Zovko je prisutnim studentima objasnila koje su bile njezine dužnosti i obveze kao voditeljice promatračke misije EU-a te je istaknula kako se mandat promatračke misije EU-a sastoji u praćenju svih aspekata izbornog procesa i procjeni usklađenosti izbora sa zakonskom regulativom Nepala, kao i s obvezama na demokratske izbore preuzetima na međunarodnoj i regionalnoj razini. Istaknula je kako su održani izbori bili glavna prekretnica u implementaciji Ustava iz 2015. godine, stoji u priopćenju iz Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250