StoryEditor

Željana Zovko u Splitu održala predavanje o institucijama i zaštiti ljudskih prava

Piše D  /  12.01.2018., 05:01h

Zovko, koja je članica Odbora za razvoj, Odbora za vanjske poslove te Pododbora za ljudska prava, tijekom svog rada u Europskom parlamentu sudjelovala je u različitim aktivnostima koje doprinose zaštiti ljudskih prava s posebnim naglaskom na najranjivije skupine poput etničkih, jezičnih i vjerskih manjina, osoba s invaliditetom, žena, djece, tražitelja azila i migranata.

Tijekom prethodne godine, u sklopu izaslanstva Europskog parlamenta, posjetila je različite zemlje (Indija, Libanon, Pakistan, Južni Kavkaz, Abidjan, El Salvador i Niger) gdje je imala priliku upoznati brojne branitelje ljudskih prava i predstavnike civilnog društva.

Prošle godine u lipnju, zastupnica Zovko bila je autorica usvojene rezolucije o azerbajdžanskom novinaru Afganu Mukhtarliju.

Zovko je i prva hrvatska zastupnica imenovana voditeljicom Promatračke misije Europske unije za izbore u Nepalu koji su održani u dva kruga, 26. studenog i 7. prosinca prošle godine i na kojima je bilo više od 100 promatrača EU-a, što je najveća promatračka misija održana do sada. Izbori u Nepalu održani su u novom političkom i izbornom sustavu i predstavljali su izuzetno važan korak u demokratskom razvoju Nepala.

Zovko je prisutnim studentima objasnila koje su bile njezine dužnosti i obveze kao voditeljice promatračke misije EU-a te je istaknula kako se mandat promatračke misije EU-a sastoji u praćenju svih aspekata izbornog procesa i procjeni usklađenosti izbora sa zakonskom regulativom Nepala, kao i s obvezama na demokratske izbore preuzetima na međunarodnoj i regionalnoj razini. Istaknula je kako su održani izbori bili glavna prekretnica u implementaciji Ustava iz 2015. godine, stoji u priopćenju iz Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:54