StoryEditor
Hrvatska zastupnica u EP

Željana Zovko u posjetu SAD-u: Politička kriza u BIH neće biti riješena bez snažnog angažmana Washingtona

Piše desk  /  14.05.2022., 13:47h
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko u službenom je posjetu SAD-u. U američkom se Kongresu sastala s nizom republikanskih i demokratskih senatora i zastupnika.

- Moja je dužnost kao novoizabrane potpredsjednice Europske pučke stranke uspostaviti redovitije komunikacijske kanale s Predstavničkim domom i Senatom kako bismo kroz parlamentarnu diplomaciju koordinirali naše politike i odnose, ali isto tako kako bismo izbjegli neke situacije iz prošlosti kada nije bilo razumijevana između Europe i Sjedinjenih Država, komentirala je Zovko u razgovoru s novinarima u Washingtonu, prenosi HRT.

Sa sugovornicima na Capitol Hillu razgovarala je o ruskoj invaziji na Ukrajinu, euroatlantskom jedinstvu u potpori napadnutoj zemlji, pitanjima sigurnosti, energetskoj diversifikaciji i opskrbi hranom, te sigurnosti Zapadnog Balkana.

Zovko je razgovarala i s veleposlanikom Europske unije u SAD-u- Stavrosom Lambrinidisom, sugovornicima u washingtonskim think tankovima.

Na sastanku u State Departmentu s posebnim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom situacija glavna je tema bila kriza u Bosni i Hercegovini.

Njezin je dojam da su politički i diplomatski akteri u Washingtonu u ovom trenutku usmjereni isključivo na Ukrajinu, a zamrznuti konflikti poput situacije u BiH ostaju po strani.

- Uvijek govorimo o preventivnoj diplomaciji, a djelujemo samo kada krize eskaliraju, kazala je Zovko zaključivši kako politička kriza u BIH neće biti riješena bez snažnog angažmana Washingtona.

- Bosna i Hercegovina je „američko dijete“, isto kao i Kosovo, BiH i rješenje pitanja njezine stabilnosti je na akterima ovdje u američkoj politici. Ono što sam naglasila je da se ovo pitanje ne smije ostaviti da ga rješava State Department, znači na najnižim razinama, nego da se ono mora podići na više na razine i da se paralelno rješava, da se radi jedna politika preventivne diplomacije, politika koja će spriječiti da nastane kriza i u ovom području, istaknula je Željana Zovko, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Europske pučke stranke.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2022 13:47