StoryEditor
bruxelles

Željana Zovko u Europskom parlamentu organizira predstavljanje nematerijalne i materijalne baštine RH i BiH

Piše desk  /  10.01.2024., 12:35h

Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i članica Odbora za kulturu i obrazovanje EP-a Željana Zovko će ovaj tjedan u Europskom parlamentu predstaviti nematerijalnu i materijalnu baštinu RH i BiH.

Događaj će se odviti u srijedu 10. siječnja 2024. godine u tri dijela. Predstavljanje će početi u 17:15 predavanjem pročelnika splitskog Konzervatorskog odjela Radoslava Bužančića i talijanskog brigadnog generala Giuseppea Morabita o povijesnom značaju i strateškoj važnosti baštine pod zaštitom UNESCO-a u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini uoči 20. obljetnice otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru.

Uoči plenarnog usvajanja parlamentarnog izvješća o europskoj povijesnoj svijesti u koje su uključeni amandmani zastupnice Zovko koji pozivaju na objektivno, činjenično i istinito prisjećanje na zločine, zlodjela i žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Europi tijekom 20. stoljeća, u srijedu će u 18:30 biti održano svečano otvorenje umjetničke izložbe Lidije Topić Bouwen. Izložba će osobito prikazati opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini i najvažnije povijesne epizode Hrvata kroz stoljeća, s naglaskom na djelo o hercegovačkom franjevcu i prosvjetitelju fra Didaku Buntiću koji je za vrijeme Prvog svjetskog rata u Slavoniji i Srijemu osigurao prihvat i smještaj za oko 17 000 hercegovačke djece te djelu koje prikazuje 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca u Širokom Brijegu od strane jugoslavenskog komunističkog režima. Izložbu će Zovko otvoriti zajedno sa suprugom i sinom pok. Lidije Topić Bouwen u spomen na njezino umjetničko djelovanje, bogat diplomatski put i sve što je učinila za dobrobit Bosne i Hercegovine. U suradnji s renomiranim hercegovačkim vinarima, Zovko će tijekom svečanog otvorenja predstaviti i nagrađivana vina iz BiH.

Podsjetimo, Zovko u svom parlamentarnom radu aktivno promiče hrvatsku i europsku kulturnu i povijesnu baštinu, a također se snažno zalaže za njegovanje kulture sjećanja i rasvjetljavanje zločina totalitarnih i autoritarnih režima, posebno na zapadnom Balkanu. Članica je skupine zastupnika za njegovanje kulture sjećanja parlamenta, a u ožujku je u Europskom parlamentu organizirala konferenciju „Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade“, s ciljem očuvanja lika blaženog Stepinca i promicanja istinu o njegovom životu kao žrtvi totalitarnog režima. Zovko je u siječnju prošle godine organizirala predstavljanje knjige “ Staze pravednika – priče o herojstvu, humanosti i nadi“ u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Dnevnik.ba

20. lipanj 2024 19:32