StoryEditor

Željana Zovko objasnila zašto je izbrisala objavu na Facebooku o Herceg-Bosni

Piše D  /  04.09.2019., 04:09h

Objavu s društvenih mreža je obrisala, kako navodi, zbog prijetnji “radikalnih islamista”.

Dva dana nakon što je objavljen taj tweet bila je i objava upućena medijima, apsolutno nije bilo nikakvih reakcija do objave članka u nekoj od sarajevskih novina. Vodim računa o tome da moj Facebook i Twitter prate i mladi ljudi, nisam htjela da ih izlažem grozotama koje sam čitala, rekla je Zovko za N1.

Upitana za trenutnu poziciju BiH u EU i što Hrvatska radi po tom pitanju, Zovko je istaknula po tko zna koji put da je Hrvatska najveći pregovarač bh. integracija no da trenutna situacija nije baš najbolja:

Premijer Plenković od svog početka, kao najveći odvjetnik ulaska BiH, trudi se na svaki način staviti BiH na agendu i staviti je u fokus interesa EU. S ove druge strane ne postoji više toliki interes jer zemlje članice promišljaju o produbljivanju i jačanju unutar samih zemalja članica prije nego što bi se trebala širiti. Hrvatska zajedno s Njemačkom trudi se da taj proces ostane i da se proces proširenja nastavi. Bez toga imamo problem nestabilnosti.

Naša zadaća kao hrvatskih zastupnika je pedagogija o tome zašto je to potrebno, da razuvjerimo ljude i kažemo da je to u interesu same Europe i da otklonimo utjecaj trećih zemalja koji su vidljivi na ovim prostorima, dodala je Zovko.

Govoreći o migrantskom problemu, rekla je da ne bi bilo dobro da se u BiH formiraju “migrantski logori” koji postoje u nekim zemljama:

U proteklom mandatu sam obilazila zemlje u kojima su napravljeni ti veliki logori za migrante, vjerujte mi da je život za lokalne stanovnike bio nepodnošljiv, to je izazvalo i sukobe među lokalnom zajednicom i migrantima. Upozoravala sam i Europsku komisiju na taj problem u BiH.

Na kraju istaknula je stav EU da bez formiranja Vijeća ministara nema eurointegracija zbog toga što nema s kim da se pregovara.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 22:11