Zagreb, 27.09.2022. - Sjednica Predsjedništva Zajednice utemeljitelja HDZ-a ”Dr. Franjo Tuđman”. Na fotografiji Mario Kapulica predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a daje izjavu nakon sjednice.HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ/ ABU -
StoryEditor
Mario Kapulica

"Želimo poručiti Hrvatima u BiH da ne odustanu od svog prava da izaberu svoje legitimne političke predstavnike"

Piše hina  /  27.09.2022., 20:12h

Predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman" Mario Kapulica pozvao je u utorak Hrvate u Bosni i Hercegovini da ne odustanu od svoga prava na konstitutivnost i izađu na izbore 2. listopada, a bošnjačke aktere pozvao da otvore prostor za suradnju i obnovu savezništva.

"Želimo poručiti Hrvatima u Bosni i Hercegovini da ne odustanu od izlaska na izbore, da ne odustanu od svog prava da izaberu svoje legitimne političke predstavnike, i da ne odustanu od obrane svoje konstitutivnosti, te im poručiti da će sve hrvatske institucije – hrvatska Vlada, Hrvatski sabor – do kraja ustajati na ostvarivanju njihove pune konstitutivnosti", rekao je Kapulica nakon sjednice vodstva Zajednice utemeljitelja HDZ-a u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma.

Bošnjake u BiH pozvao je da biraju svoje legitimne predstavnike "na način da otvore prostor za suradnju i obnovu savezništva" između hrvatskog i bošnjačkog naroda u BiH, "jer samo legitimno izabrani predstavnici svih konstitutivnih naroda u BiH imaju i snagu i moć da naprave potrebne iskorake da BiH može funkcionirati kao država koja će ispunjavati i očekivanja i zahtjeve svojih građana".

"To ne mogu napraviti oni koji nemaju takav legitimitet i kojima i Ustav i zakon BiH zapravo to pravo i osporavaju", istaknuo je Kapulica.

Smatra kako kršenje konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH traje predugo te da "to jednostavno mora prestati". Pozvao je aktere u međunarodnoj zajednici, a posebno visokog međunarodnog predstavnika, na poduzimanje koraka kako bi se to ispravilo te time zajamčili mir, stabilnost i napredak BiH.

Sve u BiH pozvao je da se politika "koja se vodi na način da se izazivaju antagonizmi - ne samo između konstitutivnih naroda, nego i uopće građana BiH - zaustavi i spriječi, jer ona neće donijeti dobro ni BiH, ni državama u okruženju, ni međunarodnoj zajednici".

Aktualni premijer Andrej Plenković i HDZ u tom smislu vode dosljednu, upornu i kontinuiranu politiku da se isprave nepravde i uklone neravnoteže, "i da hrvatski narod može disati punim plućima u svojoj domovini Bosni i Hercegovini", ustvrdio je Kapulica.

Predsjednik Zajednice utemeljitelja Vukovarsko-srijemske županije Josip Šarić osvrnuo se na nedavno objavljeni popis stanovništva, ocijenivši kako je on "ukazao na činjenicu da mi dijelimo sudbinu svih ostalih dijelova RH".

Predsjednik zajednice utemeljitelja grada Zagreba Radoslav Dumančić upozorio je na stanje u Gradu Zagrebu gdje je, kako je rekao, promet u kaosu a gradske tvrtke u raspadnutom stanju. Smatra kako aktualna gradska vlast čini nedovoljno kako bi se stanje popravilo.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:56