StoryEditor
ukrajinski predsjednik

Zelenskij: "Ukrajina je spremna pokrenuti protuofenzivu"

Piše hina  /  03.06.2023., 09:13h

Ukrajina je spremna pokrenuti dugo očekivanu protuofenzivu kako bi vratila teritorij pod ruskom okupacijom, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij u intervjuu objavljenom u subotu.

“Čvrsto vjerujemo da ćemo uspjeti”, rekao je Zelenskij za Wall Street Journal. "Ne znam koliko će trajati. Da budem iskren, može se odvijati na različite načine, potpuno različite. Ali mi ćemo to učiniti i spremni smo", dodao je.

Kijev se nada da će protuofenziva za povrat teritorija promijeniti dinamiku rata koji bjesni otkako je Rusija izvršila invaziju na manjeg susjeda prije 15 mjeseci.

Zelenskij je prošlog mjeseca rekao da Ukrajina mora pričekati da stigne više zapadnih oklopnih vozila prije pokretanja protuofenzive.

Ulagao je diplomatske napore da zadrži potporu Zapada, tražeći više vojne pomoći i oružja, što je ključno za Ukrajinu da uspije u svojim planovima.

Rusija drži dijelove ukrajinskog teritorija na istoku, jugu i jugoistoku.

Dugo razdoblje suhog vremena u nekim dijelovima Ukrajine potaknulo je očekivanje da bi protuofenziva mogla biti neizbježna.

Tijekom proteklih nekoliko tjedana Ukrajina je pojačala udare na ruska skladišta streljiva i logističke rute.

U subotu je ukrajinska vojska objavila u dnevnom izvješću da je Mariinka u regiji Doneck na istoku bila žarište borbi. Ukrajinske snage tamo su odbile svih 14 napada ruskih snaga, navelo se u izvješću.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 17:07