StoryEditor
slanje taurus raketa

Zelenski žestoko kritizirao Scholza: "Bilo kakve rakete neće zaštititi nikoga od nuklearnih udara"

Piše desk  /  10.04.2024., 14:01h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski žestoko je kritizirao njemačkog kancelara Olafa Scholza jer je odbio Kijevu poslati krstareće rakete Taurus njemačke proizvodnje i sugerirao da se nevoljkost temelji na njegovoj želji da oružje zadrži za obranu Njemačke od potencijalne ruske prijetnje.

"Koliko ja razumijem, kabcelar vjeruje da je, budući da je predstavnik nenuklearne države, ovo najmoćnije oružje koje Njemačka ima", rekao je Zelenski o projektilima Taurus u intervjuu za njemačke medije. “Poslao mi je poruke u kojima kaže da ne može ostaviti svoju zemlju bez tako moćnog oružja”, dodao je Zelenski o Scholzu.

Njemačka vlada ima drugu priču za svoju javnost

Njemačka vlada, podsjeća Politico, je vlastitoj javnosti predstavila sas vime druge razloge za odbijanje slanja Taurusa Ukrajini. Naime, Scholz je uporno odbijao poslati projektile Taurus u Ukrajinu, pri čemu je javno govorio da bi takav potez mogao dovesti do eskalacije rata i čak uvući Njemačku u izravan sukob s Rusijom.

Ukrajinci žele njemačkim rakete Taurus, koje imaju domet od oko 500 kilometara i nose snažnu bojevu glavu, gađati mete duboko iza bojišnice, poput Kerčkog mosta koji povezuje Rusiju s okupiranim ukrajinskim poluotokom Krimom.

Međutim, komentari Zelenskog, pod uvjetom da je ispravno shvatio Scholza,, sugeriraju da postoji i motivacija koju kancelar nije javno izrekao ili pak barem objašnjenje koje je Scholzu možda bilo najugodnije dati Zelenskom: Berlin treba Tauruse da odvrati ruskog predsjednika Vladimira Putin od potencijalnog napada na Njemačku.

"Rakete neće zaštitit nikoga od nuklearnih udara"

Zelenski je rekao da Scholz vidi projektile Taurus kao sredstvo odvraćanja od nuklearnog napada, iako je ukrajinski odmah dodao da u tome ne vidi nikakvu logiku. "Bilo kakve rakete", rekao je, "neće zaštititi nikoga od nuklearnih udara, ako ne daj bože izbije nuklearni rat"

Scholz je, međutim, njemačkoj javnosti iznio znatno drugačije argumente, prikazujući sebe kao vođu koji može pružiti pomoć Ukrajini bez prelaska tzv. "crvene linije", što bi prema Scholzu možda dovele do širenja rata. Neki političari unutar njegove Socijaldemokratske stranke lijevog centra nazvali su ga "kancelarom mira" zbog ovakvog pristupa.

"To je granica koju ne želim prijeći"

Iako su ga članovi njegove vlastite koalicijske vlade - zajedno s čelnicima konzervativne oporbe - poticali da pošalje projektile Taurus u Ukrajinu, Scholz je to odbio, tvrdeći da bi taj potez isprovocirao Rusiju.

“To je granica koju ne želim prijeći kao kancelar”, rekao je Scholz u ožujku, pa dodao: “Imam odgovornost spriječiti Njemačku da se uključi u ovaj rat.”

Scholz je također tvrdio da bi korištenje projektila Taurus zahtijevalo od Berlina da rasporedi kopnene snage u Ukrajinu da pomognu u upravljanju Taurusima, što je mišljenje koje ne dijeli vojni vrh.

Zelenski je u intevjuu napao ne samo nevoljkost Njemačke da pošalje projektile, već i sporost SAD-a u dopuštanju ukrajinskim snagama da koriste borbene zrakoplove F-16 i rakete ATACMS koje je isporučila Amerika.

“Uvijek koristim logiku u svojim koracima, u svojim riječima i zaključcima”, rekao je. “I jednostavno ne razumijem logiku koja stoji iza toga kada, na primjer, jedan od naših partnera ima oružje koje je Ukrajini danas potrebno da bi preživjela. Ne razumijem zašto nam to ne daju.”

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:14