StoryEditor
ukrajinski predsjednik

Zelenski zatražio od pape podršku za mirovni plan

Piše fena  /  14.05.2023., 09:20h

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski zatražio je u subotu od pape Franje da podrži mirovni plan Kijeva, a poglavar Rimokatoličke crkve je naveo da će Vatikan pomoći u repatrijaciji ukrajinske djece.

Zelenski je razgovarao s papom 40 minuta i poklonio mu pancir koji je, kako je naveo, koristio jedan ukrajinski vojnik, a kasnije je oslikan likom Bogorodice.

Vatikan je izvijestio da su Zelenski, koji je prvi put u posjetu Rimu od početka rata, i papa razgovarali o "humanitarnim potezima".

Izvor iz Vatikana je rekao da se "humanitarni potezi" odnose na spremnost Vatikana da pomogne u repatrijaciji ukrajinske djece.

Ranije u subotu, Zelenski se sastao i s talijanskom premijerkom Giorgijom Meloni, koja je obećala punu vojnu i financijsku podršku Ukrajini i ponovila podršku kandidaturi Kijeva za članstvo u EU.

Papa Franjo se posljednji put sastao sa ukrajinskim predsjednikom u veljači 2020., prenosi Radio Slobodna Europa.

Papa često upućuje molbe za mir u ime, kako kaže, ukrajinskog "mučeničkog" naroda i moli se za žrtve svake nedjelje tijekom mise.

Papa je u travnju ove godine primio ukrajinskog premijera Denisa Šmigala koji ga je pozvao u posjetu Kijevu i tražio pomoć za djecu nasilno odvedenu u Rusiju.

(FENA) E. F.

17. travanj 2024 07:15