StoryEditor
obraćanje naciji

Zelenski: UN trenutno nije u stanju obavljati funkcije zbog kojih je stvoren

Piše desk  /  06.04.2022., 08:12h
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je svoje sad već tradicionalno noćno obraćanje naciji.

U njemu je rekao da Ujedinjeni narodi "trenutačno nisu u stanju obavljati funkcije zbog kojih su stvoreni".

"Vijeće sigurnosti UN-a postoji, a sigurnost u svijetu ne postoji. Ni za koga. To definitivno znači da Ujedinjeni narodi trenutno nisu u stanju obavljati funkcije zbog kojih su stvoreni. A za to je kriva samo jedna država - Rusija, koja diskreditira UN i sve druge međunarodne institucije u kojima još uvijek sudjeluje", rekao je Zelenski, prenosi Index.

Zelenski je dodao da je razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o humanitarnoj situaciji u privremeno okupiranim regijama Ukrajine.

"Pripremamo novi paket snažnih sankcija Rusiji za sve što je učinila našem narodu", rekao je još. 

Ukrajinski čelnik opisao je ovaj trenutak kao ključan i pozvao je da zapadne sankcije Rusije da bude "razmjerne težini ratnih zločina okupatora".

"Sada je ključan trenutak, posebno za zapadne čelnike. I ovdje se više ne radi o tome kako će naši ljudi ocijeniti nove sankcije i što ću ja reći o njima. Riječ je o tome kako će se odluke o sankcijama procjenjivati ​​u samim zapadnim društvima. Nakon onoga što je svijet vidio u Buči, sankcije Rusiji moraju biti razmjerne težini ratnih zločina okupatora.", rekao je. 

Također je rekao da  u skoroj budućnosti u Kijevu očekuje šeficu EU Ursulu von der Leyen i šefa europske diplomacije Josepa Borrella.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 18:01