StoryEditor
ukrajinski predsjednik

Zelenski: "Ukrajina se ‘očajnički nada‘ vojnoj pomoći iz Južne Koreje"

Piše fena  /  30.05.2023., 08:55h

Ukrajina se "očajnički nada" da će Južna Koreja osigurati obrambenu vojnu opremu kao što su protuzračni sustavi za odbijanje ruskih napada, izjavio je predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za južnokorejske novine.

Zelenski je izrazio zahvalnost zbog obećanja Južne Koreje da će poslati vozila za deminiranje i humanitarnu pomoć u ukupnom iznosu od oko 230 milijuna dolara, ali je kazao da Ukrajina želi protuzračne sustave i sustave ranog upozorenja, javile su u utorak dnevne novine Chosun Ilbo.

- Znam da postoje brojna ograničenja u pogledu podrške naoružanju, ali ti principi ne bi trebalo da se primjenjuju na obrambene sustave i opremu za zaštitu naše imovine - kazao je Zelenski za novine putem prevoditelja.

- Protuzračni sustav nije oružje, već čisto obrambena oprema. Moramo imati nebeski štit da bismo obnovili Ukrajinu, i očajnički se nadam da će nas Južna Koreja podržati u ovoj oblasti - navodi ukrajinski čelnik.

Dodao je da će sustav ranog upozorenja Južne Koreje pomoći u obrani njegove zemlje od ruskih zračnih napada.

Američka saveznica i glavni izvoznik oružja, Južna Koreja, do sada je odbacivala slanje smrtonosnog oružja Ukrajini, pozivajući se na poslovne veze veze s Rusijom i uticaj Moskve na Sjevernu Koreju, uprkos sve većem pritisku Washingtona i Europe na Seul da isporuči oružje.

Predsjednik Yoon Suk Yeol, u intervjuu za Reuters u aprilu, nagovijestio je mogućnost promjene, rekavši da bi Seulu moglo biti teško da nastavi pružati samo humanitarnu i financijsku pomoć ako se Ukrajina suoči s napadom na civilne ciljeve velikih razmjera ili "situacijom koju međunarodna zajednica ne može tolerirati."

Yoon i Zelenski sastali su se prvi put ovog mjeseca na marginama samita lidera Grupe sedam u Japanu, nakon čega je Seul obećao da će isporučiti opremu za deminiranje i dodatnu humanitarnu pomoć.

Zelenski je također zatražio vojnu podršku Južne Koreje u video obraćanju južnokorejskim poslanicima u travnju, uključujući oklopna vozila, kao i protuavionsko, protutenkovsko i protubrodsko oružje, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 14:03