StoryEditor
ukrajina

Zelenski smijenio vrhovnog zapovjednika OS: "Između Zalužnog i Pentagona postojala su ozbiljna neslaganja"

Piše desk  /  08.02.2024., 18:41h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je danas vrhovnog zapovjednika oružanih snaga zemlje Valerija Zalužnog.

Smjena dolazi nakon špekulacija o razdoru između predsjednika i generala Zalužnog, koji je predvodio ukrajinske ratne napore od početka sukoba. Razrješenje će biti ozvaničeno predsjedničkim dekretom.

Taj potez označava najveću promjenu u ukrajinskom vojnom vodstvu od ruske invazije u veljači 2022.

Zelenski je rekao da je potrebno "obnoviti" vrhovno zapovjedništvo i da bi general Zalužni mogao "ostati u timu".

- Od danas, novi tim će preuzeti vodstvo Oružanih snaga Ukrajine - rekao je u četvrtak.

Zelenski je rekao da su on i general Zalužni imali "iskren razgovor" o promjenama potrebnim u vojsci, te da je zahvalio generalu što je branio Ukrajinu od Rusije.

Potom je najavio imenovanje general-pukovnika Oleksandra Sirskog za novog vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, javlja BBC, prenosi Fena.

Politiko piše da je glavni razlog za smjenu Zalužnog njegovo odbijanje da se povinuje preporukama američkih savjetnika po pitanju ljetne ofenzive ukrajinske vojske, koja se završila potpunim krahom.

- Između Zalužnog i Pentagona postojala su ozbiljna neslaganja o tome kako treba da se vodi ofenziva. Pentagon je inzistirao da ukrajinska vojska izvede jedan moćan prodor u pravcu za koji su američki oficiri smatrali da je moguće, a umjesto toga Kijev je počeo ofenzivu u nekoliko pravaca, smatrajući da će ruskoj vojsci biti teže da šalje vojsku na nekoliko različitih tačaka. Poslije nekoliko tjedana, koliko su trajale rasprave, postalo je očigledno da Ukrajinci uopće nisu željeli slušati savjete Amerikanaca - objavilo je izdanje, prenosi RTRS.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 15:57