StoryEditor
ukrajinski predsjednik

Zelenski smijenio pet visokorangiranih dužnosnika u ukrajinskoj tajnoj službi

Piše desk  /  07.03.2023., 08:17h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smijenio je zamjenika šefa ukrajinske sigurnosne službe (SBU) Oleksandra Yakusheva, upravitelje dva odjela i šefove SBU-a u dvije ukrajinske regije.

Smijenjeni dužnosnici su Oleksandr Provotorov, voditelj Odjela za ekonomsku podršku, Ihor Nosko, voditelj Odjela za zaštitu državnih tajni i izdavanje dozvola, Borys Bezrukyi, šef SBU u Zaporiškoj oblasti i Eduard Fedorov, šef SBU u Sumskoj oblasti.

Zelenski je već imenovao nove ljude za dvije od ovih pozicija. Dana 8. veljače Ukrajinska Pravda izvijestila je da je SBU klasificirao rezultate inspekcije svog bivšeg šefa Ivana Bakanova.

Bakanov je otpušten u srpnju 2022. godine zbog izdaje službe sigurnosti. Nakon Bakanovljeve smjene, ukrajinski parlament imenovao je Vasilija Maliuka za novog šefa SBU-a.

Maliuk je blizak ozloglašenom zamjeniku šefa ureda Zelenskog Olehu Tatarovu, kazali su antikorupcijski aktivisti. Tatarov je optužen za podmićivanje 2020. godine.

Maliukovo imenovanje uslijedilo je nakon antikorupcijske akcije 1. veljače, kada su policajci pretresli moćnog oligarha Ihora Kolomoiskog, bivšeg ministra unutarnjih poslova Arsena Avakova te najviše porezne i carinske službenike.

Operacija velikih razmjera uslijedila je dok je ukrajinska vlada nastoji pokazati da se bori s korupcijom dok Zapad Kijevu pruža velike količine pomoći.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:09