StoryEditor
ukrajinski predsjednik

Zelenski: "Pravda će biti zadovoljena kada Rusija bude odgovarala za rat"

Piše desk  /  04.03.2023., 07:44h

Pravda će biti zadovoljena kada rusko državno i vojno vodstvo bude odgovaralo za rat koji je započeo protiv Ukrajine, rekao je jučer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na međunarodnoj konferenciji održanoj u Lavovu.

- A kada će biti pozvani na odgovornost, pravda će biti ostvarena - rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. Zelenski je naglasio "odgovornost Rusije i ličnu odgovornost njenog vodstva za agresiju i teror protiv naše zemlje i našeg naroda".

"Prikupljamo maksimalnu podršku za sud o ruskoj agresiji na Ukrajinu"

Ukrajina već mjesecima pokušava formirati međunarodni sud na kojem bi čelnici Moskve odgovarali za ratne zločine. Konferenciji u Lavovu, posvećenoj pitanju međunarodnog suda za ruske ratne zločine u Ukrajini, prisustvovali su visoki predstavnici Europe i Sjedinjenih Država. Osiguranje je bilo jako, a objavljeno je malo informacija.

- Prikupljamo maksimalnu podršku za sud o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Činimo sve kako bismo osigurali da Međunarodni kazneni sud bude uspješan u kažnjavanju ruskih ratnih zločinaca, te da naša nacionalna tijela za provedbu zakona i pravosudna tijela osiguraju pravedne kazne protiv svih ruskih ubojica i mučitelja - rekao je Zelenski.

Planovima za ovaj tribunal koji je Kijev zamislio, međutim, za sada nedostaju učinkoviti instrumenti kako bi se političko i vojno vodstvo u Moskvi dovelo pred sud.

Žestoka i teška bitka za Bahmut

Ukrajina je objavila da su na konferenciji, među ostalima, sudjelovali američki ministar pravosuđa Merrick Garland i zamjenik nizozemskog premijera Wopke Hoekstra. Povjerenik EU za pravosuđe Didier Reynders također je bio jedan od sudionika.

U međuvremenu se nastavljaju krvave borbe između ruskih napadača i ukrajinskih branitelja, posebno oko istočnog ukrajinskog grada Bahmuta. Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke vojske Wagner, ustvrdio je u petak da je Bahmut sada gotovo opkoljen te da je ukrajinskim braniteljima ostala samo jedna cesta za ulaz i izlaz iz grada.

Ukrajinska strana inzistira da će se grad i dalje braniti. 

- Da, teško je i teško, ali znamo kako dalje - rekao je Oleksi Danilov za novinski portal RBK-Ukrajina. Ukrajinskoj izviđačkoj jedinici koja radi s bespilotnim letjelicama naređeno je povlačenje, prema njenom zapovjedniku.

Reznikov: Bahmut bi mogao pasti u ruke Rusa, ali to bi im bila samo mala pobjeda

U intervjuu za njemački list Bild, ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov nije isključio mogućnost da bi Bahmut mogao pasti u ruke Rusa, a li je istakao da bi to značilo samo "malu pobjedu" za Ruse.

Bahmut pripada drugoj liniji ukrajinske obrane u Donbasu, a Ukrajinci su tamo nanijeli velike gubitke jedinicama Wagnera i drugim ruskim snagama.

Branitelji su, međutim, također pretrpjeli velike gubitke. Grad, u kojem je nekoć živjelo 74.000 ljudi, uvelike je uništen. Lokalne vlasti kažu da u Bahmutu još živi 5.000 civila.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:54