StoryEditor
ukrajinski predsjednik

Zelenski poziva na međunarodnu istragu "cijelog ruskog genocidnog sustava"

Piše hina  /  01.03.2023., 08:26h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zalaže se da svi koji su planirali, odobrili i provode rusku invaziju na Ukrajinu odgovaraju pred međunarodnim sudom.

"Rastavit ćemo cijeli ovaj ruski genocidni sustav, od zupčanika do arhitekata, i dovesti ih do presuda", rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju nakon sastanka s glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karimom Khanom u Kijevu. 

Ukrajinski predsjednik rekao je da je "odgovor na ruske zločine u ovoj agresiji u smislu vladavine prava i sa snagom međunarodnog suda ono što će poslužiti kao jedno od jamstva za dugoročnu sigurnost Ukrajinaca i drugih naroda u budućnosti". 

Ruska invazija na Ukrajinu treba imati pravne posljedice za sve one koji su je planirali, odobrili i proveli, rekao je Zelenski i istaknuo da treba istražiti ne samo one koji su izvršili planove, već i "vrh političkog i vojnog vodstva terorističke države".

Khan već istražuje situaciju u Ukrajini. Istrage obuhvaćaju ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

No ICC ne može poduzeti mjere protiv ruskog vodstva, uključujući predsjednika Vladimira Putina, zato što ni Rusija ni Ukrajina nisu potpisnice Rimskog statuta koji je pravna osnova suda. 

To je jedan od razloga zašto je Zelenski pozvao na osnivanje posebnog suda na Općoj skupštini UN-a u rujnu.

Dnevnik.ba

27. svibanj 2023 11:57