StoryEditor
rat u ukrajini

Zelenski: "Pošaljite nam ovo oružje!", Rusija: "Nismo koristili kemijsko oružje, nemamo ga!"

Piše desk  /  13.04.2022., 17:38h
Ukrajinski predsjednik pojavio se u novom videu koji poziva na slanje oružja sa Zapada.

Zelenskij je rekao da je potrebno više oružja da bi se "spasili milijuni Ukrajinaca, kao i milijuni Europljana". Sloboda mora biti naoružana bolje od tiranije", rekao je.

Zelenskij je naveo niz potrebnog specifičnog oružja uključujući topništvo od 155 mm, sustave za lansiranje raketa, oklopna vozila i borbena vozila pješaštva.

Tražio je tenkove T-72 "iz SAD-a ili Njemačke" i rekao da je potrebno više vojnih aviona.

Rusija: "Mi nemamo kemijsko oružje"

Rusija je uništila sve zalihe kemijskog oružja, izjavila je pred novinarima Valentina Matvijenko, šefica Vijeća Federacije Rusije. Dodala je da su sve optužbe o napadu kemijskim oružjem u Ukrajini koje priprema Rusija laž, prenosi TASS.

"Danas se pokušava blatiti ruska vojska, kao i Rusija. Navodi o upotrebi kemijskog oružja su, naravno, laž. Rusija nema kemijsko oružje te je ispunila sve svoje obaveze.

Potpuno zbrinjavanje kemijskog oružja dovršili smo 2017., za razliku od SAD-a. Oni još uvijek nisu zbrinuli svoje zalihe kemijskog oružja", rekla je Matvijenko komentirajući navode o korištenju kemijskog oružja u Ukrajini. 

Prema riječima Valentine Matvijenko, ukrajinske vlasti sudjeluju u širenju dezinformacija o upotrebi kemijskog oružja.

AZOV objavio da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje u Mariupolju

Ranije je potpredsjednik Konstantin Kosačov naglasio da je zabrinjavajuća rasprava Velike Britanije i SAD-a o kemijskim napadima koje navodno Rusija priprema, piše TASS.

Ned Price, glasnogovornik američkog State Departmenta, u utorak je kazao da je SAD zabrinut da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje tijekom rata u Ukrajini.

Pukovnija AZOV je u ponedjeljak navečer objavila da je u Mariupolju Rusija upotrijebila kemijsko oružje. Objavili su da je tvar distribuirana dronom i da žrtve otežano dišu.

Rusi su demantirali upotrebu kemijskog oružja u ratu u Ukrajini.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:26