StoryEditor
rat u ukrajini

Zelenski objavio uvjet bez kojeg ne pristaje na mirovni sporazum; BBC: "Izostavio je detalj koji je dosad uvijek navodio"

Piše desk  /  07.05.2022., 07:29h
Zelenski je pozvao na nastavak diplomatskog dijaloga s ruskom stranom

Bilo kakav mirovni sporazum s Rusijom ovisio bi o povlačenju ruskih trupa na položaje koje su držale prije početka invazije, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u obraćanju londonskom think-tanku Chatham House. Kako prenosi BBC, Zelenski je ustvrdio da bi to bio minimum na koji bi njegova zemlja bila spremna pristati.

- Ja sam predsjednik Ukrajine, a ne mini-Ukrajine, izjavio je Zelenski koji pritom nije spominjao status Krima koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Kako podsjeća BBC, ruske snage trenutno nastoje uspostaviti potpunu kontrolu nad Mariupoljem, gradom na jugoistoku Ukrajine u kojemu je posljednji džep otpora lociran u čeličani Azovstal na koju već nekoliko dana traju siloviti napadi. Osvajanje ovoga lučkog grada na azovskoj obali bio bi najveći ruski vojni uspjeh od početka invazije i dao bi povod ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da barem nešto proslavi 9. svibnja, Dan pobjede u Rusiji kojim se obilježava sovjetska pobjeda nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

No Zelenski rezolutno odbija pomisao da bi Rusija smjela zadržati i pedalj teritorija Ukrajine koji je osvojila od 24. veljače.

- Za zaustavljanje rata između Rusije i Ukrajine nužno je vratiti se na situaciju od 23. veljače, rekao je novinaru BBC-ja referirajući se na dan prije početka ruske invazije.

- Ukrajinski narod me izabrao da budem predsjednik Ukrajine, a ne nekakve mini Ukrajine. To je vrlo važan detalj, dodao je.

Budući da je kao uvjet za kraj rata Zelenski naveo 23. veljače, to sugerira da Kijev, kako upozorava BBC, možda ne bi inzistirao na povratku Krima pod ukrajinsku kontrolu prije sklapanja mira s Moskvom. Dosad je Zelenski inzistirao da je Krim neodvojiv dio Ukrajine.

Zelenski je pozvao na nastavak diplomatskog dijaloga s ruskom stranom.

- Unatoč činjenici da su fizički uništili sve naše mostove, mislim da, figurativno govoreći, svi mostovi ipak još nisu srušeni, izjavio je ukrajinski predsjednik dodajući da su pregovori trenutno u 'fazi stagnacije'.

On je, inače, u petak kasno navečer imao svoje uobičajeno noćno video obraćanje naciji u kojem je, između ostalog, izvijestio da Ukrajina poduzima diplomatske korake kako bi spasila branitelje zarobljene u čeličani Azovstal u Mariupolju.

- Ti koraci uključuju ugledne posrednike i države, dodao je Zelenski bez navođenja detalja.

Dnevnik.ba

03. prosinac 2023 06:22