StoryEditor
rat u ukrajini

Zelenski objavio najozbiljnije upozorenje dosad: "Rusi bi mogli pokrenuti ofenzivu na drugi najveći ukrajinski grad"

Piše desk  /  11.04.2024., 16:58h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je dosad najozbiljnije upozorenje na rusku ofenzivu koja bi mogla biti usmjerena prema milijunskom ukrajinskom gradu. Kako je rekao za njemački list Bild u intervjuu objavljenom sinoć, ruske snage mogle bi pokrenuti fokusirani napad na sjeveroistočni ukrajinski grad Harkiv, odnosno drugi najveći grad u Ukrajini.

Radi se o milijunskom gradu koji Rusi iz zraka napadaju već mjesecima, što se smatra svojevrsnom pripremom za kopnenu ofenzivu. Ukrajina očekuje da će Rusi pokrenuti ljetnu ofenzivu već sljedećeg mjeseca, iako se još uvijek ne zna hoće li ona biti raspoređena duž bojišnice duge oko 1000 kilometara ili fokusirana na jednu metu kao što je Harkiv.

"Harkiv ima veliko simbolično značenje, činimo sve što možemo" 

"Harkiv je jedan od glavnih gradova Ukrajine, tako da ima veliko simbolično značenje", rekao je Zelenski za Bild. Ukrajina "čini sve što može" kako bi spriječila ruske snage da uđu i preuzmu kontrolu nad drugim po veličini gradom u zemlji, dodao je ukrajinski predsjednik.

U prvim mjesecima invazije 2022. godine ruske snage ušle su u Harkivsku oblast prije nego što ih je munjevita ukrajinska protuofenziva u jesen iste godine odbacila na sjeveroistoku zemlje. U dugim mjesecima rata nakon toga istočni dio Harkivske oblasti ostao je na prvim linijama bojišnice, a bombardiranja su svakodnevica.

Zelenski očekuje veliku rusku ofenzivu već krajem svibnja

Ukrajinski dužnosnici i zapadni analitičari upozorili su ranije ove godine da bi ruske snage mogle pokrenuti ofenzivu duž nekoliko točaka crte bojišnice, uključujući dionicu od grada Kupjanska u Harkivskoj oblasti, koji je Ukrajina oslobodila u rujnu 2022. i koji se nalazi zapadno od gradova pod kontrolom Rusije - Svatove i Kremine.

Zelenski je Bildu rekao da bi Rusija mogla započeti ljetnu ofenzivu već krajem svibnja, dodajući: "Pripremit ćemo se za njihov napad."

ISW: Rusi bi mogli pokrenuti ofenzivu na Harkiv ovog ljeta

"Ruska kopnena operacija prema Harkivu u bliskoj budućnosti je malo vjerojatna, ali njihovi napori da se stvore strateške rezerve i premjeste snage mogli bi im omogućiti da pokrenu ofenzivu prema gradu u ljeto", objavio je jučer američki think tank Institut za ratne studije (ISW)

Ruska prijetnja Harkivu ili Sumiju, koji se također nalazi na sjeveroistoku Ukrajine i blizu granice s Rusijom, vjerojatno će prisiliti Ukrajinu da preraspodijeli ionako ograničene resurse za izgradnju novih utvrda oko tih područja, objavio je ISW.

Prije dva dana je Ured Zelenskog rekao da je ukrajinski čelnik "pregledao proces izgradnje obrambenih struktura i utvrda u blizini granice" s Rusijom tijekom posjeta regiji Harkiv. 

Opisujući Harkivsku oblast kao "vrlo važnu regiju", Zelenski je dodao: "Moramo biti spremni. I Rusi moraju vidjeti da smo spremni braniti se." Oleh Sinehubov, šef regionalne vojne uprave u Harkivu, rekao je da nove ukrajinske utvrde uključuju protutenkovsku obranu, tzv. "zmajeve zube" te nove rovove. 

Naravno, Rusija može pokrenuti ofenzivu duž bilo kojeg dijela crte bojišnice, dodao je ISW, što će "nastaviti opterećivati već opterećene resurse Ukrajine, bez obzira na uspjeh bilo koje operacije u zauzimanju ciljanog grada ili naselja".

Ukrajina gubi rat

Podsjetimo, ukrajinske snage su već mjesecima u defenzivi. Nedavno su se pred ruskim napadima povukle iz strateški važnog grada Avdijivke u istočnoj Donjeckoj oblasti te pokušavaju utvrditi obrambene linije diljem fronte. 

Ruske snage, s druge strane, iskorištavaju činjenicu da Ukrajini nedostaje sustava protuzračne obrane te silovito napadaju raketama i dronovima, što se smatra svojevrsnom pripremom za novu kopnenu ofenzivu prema zapadu Ukrajine.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 08:19