StoryEditor
rat u ukrajini

Zelenski obišao vojnike na liniji fronta kod Bahmuta

Piše fena  /  22.03.2023., 16:27h

Predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je u srijedu ukrajinske vojnike u blizini grada Bahmuta na prvoj liniji fronta i dodijelio je ordenje vojnicima za koje je rekao da herojski brane suverenitet svoje zemlje.

Ukrajinske snage izdržale su oko osam mjeseci u Bahmutu, usprkos velikim žrtvama u jednoj od najkrvavijih bitaka od ruske invazije prije 13 mjeseci.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako Zelenski, obučen u tamnu duksericu i vojničke pantalone, dijeli nagrade vojnicima iscrpljenog izgleda u borbenoj opremi, u nečemu što je izgledalo kao veliko skladište.

- Čast mi je što sam danas ovdje da dodijelim nagrade našim herojima. Rukovati se i zahvaliti im što su zaštitili suverenitet naše zemlje - piše Zelenski u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram ispod video snimka.

- Vaša sudbina je tako teška, a opet tako povijesna. Da branimo našu zemlju i da sve vratimo Ukrajini za našu djecu. Ponizno se klanjam pred svim herojima, vašim bliskim drugovima koje ste izgubili na istoku, i općenito tijekom ovog rata – poručio je Zelenski vojnicima.

Zelenski je predstavio "tvrđavu Bahmut" kao simbol prkosa koji krvari rusku vojsku.

Podsjećajući na Prvi svjetski rat, bitka za Bahmut vođena je iz rovova nemilosrdnim artiljerijskim i raketnim udarima preko teško miniranog bojišta koje su komandanti s obje strane opisivali kao "mlin za meso".

Zelenski je tijekom rata nekoliko puta posjetio vojnike na liniji fronta. Današnja posjeta uslijedila je nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin otišao u Mariupolj - njegovu prvu posjetu bilo kom dijelu ukrajinske industrijske regije Donbas okupirane od Rusije od početka rata i najbliže linijama fronta.

Na zasebnom video snimku u srijedu se vidi kako Zelenski posjećuje ranjene vojnike na liječenju. Rukovao se s ranjenim vojnicima, zahvalio im na zaslugama, a nekima od njih uručio je medalje, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 03:13