StoryEditor
ukrajinski

Zelenski: "Neće biti mira u Ukrajini sve dok Rusija ne vrati okupirane teritorije"

Piše desk  /  02.09.2023., 09:25h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je da u Ukrajini ne može biti "održivog mira" ako ne povrati kontrolu nad aneksiranim Krimom, istočnim područjem Donbasa i drugim teritorijima koje je okupirala Rusija.

Ukrajinski predsjednik istaknuo je ovo stajalište na poslovnom forumu Europske kuće Ambrosetti u Italiji, nakon što je Standard izvijestio o zabrinutosti u Kijevu da neke osobe u Washingtonu žele pregovore o okončanju sukoba prije američkih izbora.

U svom obraćanju, Zelenski je također pozdravio britanskog obrambenog diva BAE Systems koji je osnovao lokalni entitet u Ukrajini i potpisao ugovore s Kijevom kako bi pomogao u povećanju opskrbe zemlje oružjem, opremom i obukom.

"Imao sam sastanak s predstavnicima BAE Systemsa. Svijet jako dobro poznaje ovu firmu, a naši ratnici su već dobro upoznati s oružjem koje proizvodi ova firma. Cilj nam je imati svo najkorisnije oružje za obranu proizvedeno u Ukrajini", kazao je Zelenski.

U međuvremenu, svjetki mediji izvještavaju da su ukrajinske snage malo napredovale oko istočnog grada Bahmuta i u smjeru Novodanilivka-Novoprokopivka, u zapadnoj pokrajini Zaporožja.

Podsjećamo, neki stanovnici u dijelovima Ukrajine izašli na biračka mjesta kako bi glasali na izborima koje je organizirala Rusija u regijama koje trenutno kontrolira.

Fotografije iz Mariupolja prikazuju "glasače" kako dolaze do ruskog izbornog povjerenstva da daju ono što Ukrajina opisuje kao "lažne" glasove.

Rusija je navodno održala izbore u četiri regije koje zauzima - Donjecku, Lugansku, Zaporožju i Hersonu. Moskva ne kontrolira u cjelosti nijednu regiju u kojoj se glasa.

Mješavina veterana, proruskih političara i nekih lokalnih stanovnika traže pune mandate na izborima, koji se završavaju 10. rujna. Reuters je svjedočio samo "protoku stanovnika" koji su glasali u Mariupolju - "pokazujući novopodijeljene ruske putovnice dužnosnicima dok su policajci stajali po strani".

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 20:59