StoryEditor
ukrajinski predsjednik

Zelenski kritizirao Njemačku zbog tenkova: "Nemamo vremena, svijet nema vremena"

Piše hina  /  19.01.2023., 09:44h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je oklijevanje Njemačke da odobri isporuku teških tenkova jer to "nije dobra strategija". "Postoje trenuci kada se ne smije oklijevati ni uspoređivati, kada netko kaže ‘isporučit ću tenkove ako to učini netko drugi‘", rekao je Zelenski kao sudionik videokonferencije održane tijekom doručka na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Time je komentirao medijske informacije da je Berlin spreman odobriti isporuku svojih tenkova Leopard ako Sjedinjene Države pristanu isporučiti napredne tenkove Abrams. Iz američkih izvora doznaje se da bi Washington trebao odobriti oklopna vozila Stryker Ukrajini, ali nije za to da šalje vlastite tenkove, uključujući M1 Abrams.

"Mislim da to nije dobra strategija", rekao je Zelenski. "Naš cilj je osloboditi cjelokupni teritorij", rekao je ukrajinski čelnik u videoobraćanju. Ukrajina će pod svoj nadzor vratiti poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014., rekao je dalje Zelenski.

Zapadne partnere zato je pozvao da mu pošalju više oružja. "Krim je naša zemlja, naš teritorij, naše more i naše planine. Dajte nam oružje i vratit ćemo naše zemlje", poručio je. Zapadni saveznici će se sastati u američkoj zračnoj bazi u Njemačkoj u petak kako bi ponudili više oružja Ukrajini.

"Nemamo vremena, svijet nema vremena"

Isporuka tenkova i protuzračne obrane mora se dogoditi čim prije moguće. "Nemamo vremena, svijet nema vremena", upozorio je Zelenski. Fokus je posebice na Njemačkoj, koja ima moć veta na bilo koju odluku o slanju tenkova Leopard, koji se nalaze diljem Europe u zemljama NATO članicama i za koje se smatra da su najprikladniji za Ukrajinu.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u srijedu prisutnima na WEF-u da se boji da Rusija priprema novu ofenzivu u Ukrajini unutar nekoliko mjeseci i da je stoga krucijalno omogućiti dodatnu potporu vladi u Kijevu modernim tenkovima i projektilima.

Poljska i Finska su već rekle da će poslati tenkove Leopard ako ih Njemačka odobri.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 18:23